Съдържание

Посетители

В момента има 609  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Фрина – КМ” ЕООД - гр. Петрич

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Фрина – КМ” ЕООД - гр. Петрич
Обект: Цех за производство на мебели, гр. Петрич

 

На основание Заповед № РД-04-101/06.08.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 22.08.2024 г. е извършена проверка на място на обект: Цех за производство на мебели, находящ се в гр. Петрич, ул. „Свобода“ № 54, общ. Петрич, обл. Благоевград, стопанисван от „Фрина – КМ“ ЕООД, гр. Петрич.

1. Цел на проверката.

Проверката е извършена от екип експерти по различни компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ЗЗВВХВС, ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.), Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ, ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.) и произтичащите от тях подзаконови нормативни актове, относими към дейността на обекта.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Извършена е проверка на цех за производство на мебели. Производствената дейност се извършва в едно хале, в което са обособени следните участъци:
- участък „Първична обработка на дървесина”;
- участък „Вторична обработка на дървесина”;
- участък „Монтаж”;
- участък „Нанасяне на покрития върху дървени повърхности”;
- склад за суровини (ПДЧ и МДФ);
-склад за съхранение на опасни химични вещества и смеси (ОХВС).

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството е производство на мебели. Режим на работа – едносменен, пет дни в седмицата. При проверката е съставен Констативен протокол №18-08/22.08.2024 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Фактор “Опасни химични вещества“
Проверката се извършва на основание ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и свързаните подзаконови нормативни актове.
3.1.1. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH) и Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP)
Съгласно Регламенти REACH и CLP, дружеството се явява „потребител надолу по веригата“. В своята дейност употребява и съхранява опасни химични вещества и смеси, както и химични вещества и смеси, които съгласно Регламент CLP не се категоризират като опасни. Същите се доставят от български дистрибутори. Създаденото досие по чл. 36 на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH), съдържа информация за съхраняваните и използвани химични вещества и смеси, както и за техните доставчици. Към момента на проверката е изготвена информация по Приложение №2 от Указания към Заповед №РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите. Информационните листове за безопасност на използваните вещества и смеси отговарят на изискванията на Приложение II към Регламент REACH с изм. и доп.
3.1.2. Контрол по изпълнението на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси /Наредбата/(ДВ, бр. 43/2011 г., с изм. и доп.)
Складовото помещение, в което се съхраняват ОХВС, отговаря на изискванията на чл. 6 на Наредбата. Към момента на проверката всички химични вещества и смеси са в оригинални опаковки плътно затворени, не се наблюдават разливи. Представени са документи по чл. 4, т. 7-11 от Наредбата и оценка на безопасността на съхранение на ОХВС, която трябва да се актуализира, във формата заложен със Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите.

3.2. Компонент „Атмосферен въздух”
3.2.1. Организирани източници на емисии от производствена дейност
На обекта се нанасят покрития върху дървени повърхности, която дейност попада за контрол съгласно Приложение №1 (т. 2.4.) от Наредба №7/2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединения, изпускани в околната среда, главно в атмосферния въздух, в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации (обн. ДВ, бр. 96/2003 г. с изм. и доп.). За нанасяне на покрития е инсталирана камера, с едно изпускащо устройство, съоръжена с пречиствателно съоръжение тип „хартиени филтри“.
Дружеството спазва изискванията относно честота на провеждане на собствени периодични измервания (СПИ) на емисиите на вредни вещества в атмосферния въздух, съгл. чл. 31, ал. 1, т. 2 от Наредба №6/1999 г. за реда и начина на измерване на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух от обекти с неподвижни източници на емисии (ДВ бр. 31/1999 г., с изм. и доп.). Последните СПИ са проведени през 2024 г. и са относими за периода 27.06.2024 г. – 27.06.2026 г. Представеният доклад по реда на чл. 39 от Наредба №6/1999 г. с приложен протокол от изпитване, показва спазване на нормата за допустими емисии (НДЕ) по показател органични вещества, определени като общ органичен въглерод, регламентирана в чл. 15 от Наредба №1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ, бр. 64/2005 г.).
Дружеството спазва изискванията на чл. 20, ал. 8 от Наредба №7/2003 г., относно предоставяне на информация за употребените количества органични разтворители. В законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представена декларация за изразходваните през 2024 г. количества органични разтворители, от която е видно, че не се превишава праговата стойност за консумация на разтворители за дейността. В момента на проверката не се извършва дейност по нанасяне на покрития.
3.2.2. Относно спазване изискванията на чл. 70 от Наредба №1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ, бр. 64/2005 г.)
Машините за първична обработка на дървесина са обхванати от аспирационна система, улавяща дървесния прах и трици, които постъпват в бункер, посредством два циклона. Площадката под бункера се поддържа чиста. Машините за вторична обработка са съоръжени с локални пречиствателни съоръжения (батерии с ръкавни филтри).
3.2.3. За отопление на производствените помещения се ползват печки на твърдо гориво.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

Дадено е предписание по ЗЗВВХВС със съответния срок за изпълнение.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанието ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административнонаказателни действия.