Съдържание

Посетители

В момента има 199  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Веда метал“ ЕООД - гр. София

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Веда метал“ ЕООД - гр. София

 

На основание Заповед № РД-04-90/19.07.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 31.07.2024 г. е извършена проверка на място и по документи на обект: Площадка за дейности с отпадъци, с местонахождение: гр. Гоце Делчев, УПИ VII, кв. 281, експлоатирана от „Веда метал“ ЕООД, гр. София.

1. Цел на проверката.

Проверката е извършена от екип експерти по фактори, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети (ДВ, бр. 43/2008 г. изм. и доп.) /ЗОПОЕЩ/ и Закона за управление на отпадъците (ДВ бр. 53/2012 г., изм. и доп.) /ЗУО/.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

– участък за дейности с отпадъци от черни и цветни метали /ОЧЦМ/;
– участък за дейности с излезли от употреба моторни превозни средства /ИУМПС/;
– участък за дейности с излязло от употреба електрическо и електронно оборудване /ИУЕЕО/;
– участък за дейности с негодни за употреба батерии и акумулатори /НУБА/;
– участък за дейности с излезли от употреба гуми /ИГУ/;
– участък за дейности с опаковки, хартия и пластмаса;
– съоръжение за третиране на води, включително на дъждовната.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основната дейност, която дружеството извършва на площадката е събиране и третиране на отпадъци. Съставен е Констативен протокол № 35-25/31.07.2024 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Фактор „Отпадъци“
Дружеството притежава разрешение за дейности по третиране на отпадъци № 01-ДО-255/02.04.2013 г., издадено от РИОСВ – Благоевград по чл. 35 от ЗУО.
Дейности с ОЧЦМ
На площадката е осигурено 24-часово видеонаблюдение, като се представят записи от произволно избрани дати. При приемането на ОЧЦМ се оформят удостоверителни документи: покупко-изплащателни сметки, декларации за произход на отпадъци от черни и цветни метали, договори. На вход постъпващите отпадъци се измерват чрез калибрирани измервателни устройства.
Дейности с ИУМПС
На площадката не се извършва разкомплектоване на ИУМПС. Същите се приемат само за съхранение, като е осигурена непропусклива повърхност. Към момента на проверката е установено наличие на 3 бр. ИУМПС, за които са издадени удостоверения за разкомплектоване.
Дейности с НУБА
Съхранението на НУБА е организирано на закрито, под навес, върху непропусклива повърхност, като са осигурени корозоустойчиви съдове. Площадката е обозначена с табели, съгласно изискванията на Наредбата батерии и акумулатори и за негодните за употреба батерии и акумулатори (обн., ДВ, бр. 2/2013 г., изм. и доп.).
Дейности с ИУЕЕО
Съхранението на ИУЕЕО е организирано на закрито (навес), върху непропусклива повърхност и са поставени обозначителни табели.
Дружеството води отчетност по реда на Наредба №1 от 4 юни 2014 г. за ред и образците, по които се представя информация за дейностите с отпадъците, както и реда за водене на публични регистри (обн. ДВ, бр. 53/2014, изм. и доп.), чрез Националната информационна система за отпадъците /НИСО/. Подадени са годишните отчет за календарната 2023 г.
Отпадъците се предават за последващо третиране на лица, притежаващи документ по реда на чл. 35 от ЗУО, въз основа на сключени договори, като са оформяни и удостоверителни документи (кантарни бележки, приемо-предавателни протоколи и др.).

3.2. Направление „КПКЗ и ЕО“
Във връзка с притежаваното разрешение за дейности с отпадъци, дружеството извършва дейности, които попадат в Приложение № 1, т. 2 от ЗОПОЕЩ. При проверката е представена собствена оценка за възможните случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и на случаи на причинени екологични щети със съдържание съгласно Приложение № 1 от Наредба № 1 от 29.10.2008 г. за вида на превантивните и оздравителните мерки (ДВ, бр.96/2008 г., изм. и доп.) в предвидените случаи от ЗОПОЕЩ.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството не са дадени предписания.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

Дружеството изпълнява изискванията на екологичното законодателство, които са обект на извършената проверка.