Съдържание

Посетители

В момента има 468  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Мебел Интекс“ ООД – гр. Белица

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Мебел Интекс“ ООД – гр. Белица, ул. „Владимир Попотомов“ № 2Г, Обект: „Цех за производство на мебели“

 

На основание Заповед №РД-04-81/26.06.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 23.07.2024 г. е извършена проверка на място и по документи на „Цех за производство на мебели“, находящ се в гр. Белица, ул. „Владимир Попотомов“ № 2Г, стопанисван от „Мебел Интекс“ ЕООД, гр. Белица.

1. Цел на проверка.

Проверката на дружеството е извършена от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закон за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ЗЗВВХВС, ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.), Закон за управление на отпадъците /ЗУО/ (ДВ, бр. 53/2012 г., с изм. и доп.), Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети (ЗОПОЕЩ, ДВ, бр. 43/2008 г., с изм. и доп.) и произтичащите от тях подзаконови нормативни актове, относими към дейността на обекта .

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

При обход на площадката е извършен оглед на следните обособени производствени помещения и съоръжения:
- участък разкрой и монтаж;
- участък за нанасяне на покрития;
- участък за пакетаж;
- склад за готова продукция;
- котелно помещение с котел предназначен за изгаряне на дървесина;
- офис помещения.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Към момента на проверката основна дейност на дружеството е производство на детайли от масивна дървесина по индивидуални поръчки и на ишлеме, изработка на ламперии и извършване на монтажни услуги. Работният режим на обекта е едносменен, петдневна работна седмица. При проверката е съставен Констативен протокол №27-09/23.07.2024 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Фактор „Опасни химични вещества”
Проверката е извършена с цел контрол по спазване изискванията, регламентирани в ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и подзаконови нормативни актове, произтичащи от него.
Към момента на проверката на обекта, експлоатиран от „Мебел Интекс“ ЕООД, гр. Белица не се извършват дейности свързани с употреба и съхранение на химични вещества и смеси. При обход на производствената площадка не е установено наличие на такива.

3.2. Фактор „Управление на отпадъци”
За образуваните от производствената дейност отпадъци е извършена класификация по реда на чл. 7 от Наредба № 2/2014 г. за класификация на отпадъците (Наредба № 2, ДВ бр. 66/2014 г., с изм. и доп.). На площадката са обособени места за разделното съхранение на отпадъците, като са поставени обозначения с код и наименование на съответния отпадък. За дървесните отпадъци, образувани от производствения процес – трици, талаш, дървесни изрезки, на дружеството е издадено Решение № СП-034/27.09.2016 г. на министъра на околната среда и водите, за определянето им, като страничен продукт съгласно чл. 4, ал. 2 от ЗУО.
Към момента на проверката не се извършват дейности по нанасяне на покрития. Изготвена е Заповед за определяне на отговорно лице за управление на опасните отпадъци, съгласно чл. 8, ал. 2, т. 5 от ЗУО. Представени са договори за предаване на отпадъци с лица, притежаващи документ по чл. 35 от ЗУО.
Отчетността за отпадъците се води чрез Националната информационна система за отпадъци (НИСО). В законоустановения срок е представен годишен отчет за 2023, в т. ч. и Приложение № 47 за страничен продукт, образуван от производствен процес, съгласно Наредба № 1 за реда и образците, по които се предоставя информация за дейностите по отпадъците, както и реда за водене на публични регистри (ДВ, бр. 51/2014 г. изм. и доп.).
При проверката не е установено нарушение на постановените условия в Решение № СП-034/27.09.2016 г. на министъра на околната среда и водите, както и замърсяване, разпиляване и/или изгаряне на отпадъци на площадката и около нея.

3.3. Направление „КПКЗ и ЕО”
Към момента на проверката дружеството не извършва дейности, които попадат в обхвата на Приложение №1 от Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети (ДВ бр. 43/2008 г., с изм. и доп.).

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството не са дадени предписания.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

Дружеството изпълнява изискванията на екологичното законодателство, които са обект на извършената проверка.