Съдържание

Посетители

В момента има 467  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

ЕТ „Димитър Христов-Нети“ - гр. Гоце Делчев

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на ЕТ „Димитър Христов-Нети“ - гр. Гоце Делчев, обект: „Площадка за събиране на отпадъци, включително оползотворяване на пластмасови отпадъци“, с. Гърмен, ул. „Първа“ № 4, УПИ ХІ, пл. 669, кв. 61

 

На основание Заповед № РД-04-74/11.06.2024 г. на директора на РИОСВ - Благоевград, на 20.06.2024 г. е извършена проверка на място и по документи на „Площадка за дейности с отпадъци “, експлоатирана от ЕТ „Димитър Христов-Нети“, гр. Гоце Делчев

1. Цел на проверка.

Проверката се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за управление на отпадъците /ЗУО/ (ДВ бр. 53/2012 г., с изм. и доп.), Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети /ЗОПОЕЩ/ (ДВ, бр.43/2008 г., с изм. и доп.) и произтичащите от тях подзаконови нормативни актове, относими към дейността на обекта.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Основната дейност извършвана на площадката е събиране и третиране, рециклиране на неопасни отпадъци, като обектът включва:
 Линия за рециклиране на термопласти еластомери;
 Линия за рециклиране на полиетилен и полипропилен;
 Места за съхранение на отпадъци и готова продукция.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

При проверката е съставен Констативен протокол № 28-25/20.06.2024 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Фактор „Управление на отпадъци”
ЕТ „Димитър Христов-Нети“ притежава регистрационен документ № 01-РД-196-11/23.11.2023 г. за извършване на дейност по третиране на отпадъци, в който е включена проверяваната площадка. На обекта се извършва оползотворяване на пластмасови отпадъци чрез прилагане на дейностите обозначени съгласно Допълнителните разпоредби на ЗУО:
- с код R13 - съхраняване на отпадъци до извършване на някоя от дейностите с кодове R1-R12, с изключение на временното съхраняване на отпадъците на площадката на образуване до събирането им;
- с код R12 - размяна на отпадъци за подлагане на някоя от дейностите с кодове R1-R11;
- с код R3 – рециклиране/възстановяване на органични вещества, които не са използвани като разтворители включително чрез компостиране и други процеси на биологична трансформация (само за отпадъци от пластмаси).
На площадката са разположени админстиративна сграда и сграда за производство на гранулат от пластмасови отпадъци основно от полипропилен, полиетилен, термопластичен еластомер и др. В дворната площ са определени местата за съхранение на приеманите за оползотворяване отпадъци, като са поставени обозначителни табели със съответния код и наименование на отпадъка. Съхранението е организирано в биг бегове и бали. Определени са и места за съхранение на произведения гранулат (готова продукция).
В работното помещение са монтирани две инсталации за оползотворяване на пластмасови отпадъци, състоящи се от мелници, шредер, агломератор, гранулиращи линии, миксери, електрическа балираща преса и електронни везни. Към момента на проверката работи в производствен режим гранулиращата линия.
За образуваните отпадъци са утвърдени работни листове съгласно изискванията на Наредба № 2 за класификация на отпадъците (ДВ, бр. 66/2014 г., изм. и доп.).
Отпадъците от външни лица се приемат въз основа на писмени договори, като се оформят кантарни бележки и фактури. Осигурени са електронни везни за измерване на количествата.
При прием на отпадъци предмет на трансграничен превоз съгл. Регламент 1013/2006 г. са оформяни Анекс VІІ, ЧМР, декларация по Приложение №51 от Наредба №1 за реда и образците, по които се предоставя информация за дейностите по отпадъците, както и рада за водене на публични регистри (ДВ бр. 51/2014 г. с изм. и доп.), като своевременно се уведомява РИОСВ – Благоевград на посочения имейл.
Едноличният търговец притежава и регистрационен документ за събиране и транспортиране на отпадъци № 01-РД-195-5/06.04.2023 г.
Отчетността за отпадъците се води чрез Националната информационна система за отпадъци /НИСО/. При направена справка в системата се установява, че са извършвани хронологични записи по дати за приетите и оползотворени отпадъци и в срок са подадени годишните отчети за отпадъците.
Готовият гранулат се реализира в Република Гърция.
При проверката не се установява замърсяване разпиляване и/или изгаряне на отпадъци на площадката и около нея.

3.2. Направление „КПКЗ, ЕО и ДА“
Едноличният търговец извършва дейност, която попада в обхвата на Приложение № 1 от Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети /ЗОПОЕЩ/, (ДВ, бр. 43/2008 г., с изм. и доп.) и подзаконовите нормативни актове, произтичащи от него. На обекта се извършва рециклиране и третиране на отпадъци от пластмаса, за което търговеца притежава Регистрационен документ № 01-РД-196-11/23.03.2023 г. Наличен е и Регистрационен документ № 01-РД-195-05/06.04.2023 г. за събиране и транспортиране на отпадъци. И двата документа са издадени от РИОСВ – Благоевград. За определяне на превантивните мерки по чл. 20 и на оздравителните мерки по чл. 26, ал. 1, т.2 от ЗОПОЕЩ, операторът е изготвил собствена оценка за възможните случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и случаи на причинени екологични щети със съдържание съгласно Приложение № 1 от Наредба № 1 от 29.10.2008 г. за вида на превантивните и оздравителните мерки в предвидените случаи от ЗОПОЕЩ.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството не са дадени предписания.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

Дружеството изпълнява изискванията на екологичното законодателство, които са обект на извършената проверка.