Съдържание

Посетители

В момента има 326  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Валсон-К“ ЕООД – гр. Сандански

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Валсон-К“ ЕООД – гр. Сандански,
Обект: Производство на картонени опаковки и печат, Промишлена зона, гр. Сандански

 

На основание Заповед №РД-04-86/01.07.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград на 16.07.2024 г. е извършена проверка на място и по документи на обект: „Производство на картонени опаковки и печат“, гр. Сандански, Промишлена зона, стопанисван от „Валсон-К“ ЕООД, гр. Сандански.

1. Цел на проверката

Проверката е извършена от екип експерти по различни компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси /ЗЗВВХВС/ (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.), Закон за управление на отпадъците /ЗУО/ (ДВ, бр. 53/2012 г., с изм. и доп.) и произтичащите от тях подзаконови нормативни актове, относими към дейността на обекта.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Основната дейност на дружеството е листов офсетов печат върху хартиени опаковки, оразмеряване на получения продукт и последващо лепене. Дейността се осъществява на една площадка в две сгради.
При проверката е извършен оглед на следните помещения и съоръжения:
- сектор „Печат“;
- сектор „Оразмеряване“;
- сектор „Лепене“;
- складово помещение за съхранение на опасни химични вещества и смеси (ОХВС);
- местата за съхранение на отпадъци.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основната дейност на дружеството е листов офсетов печат върху хартиени опаковки, оразмеряване на получения продукт и последващо лепене. Режим на работа – едносменен, пет дни в седмицата. При проверката е съставен Констативен протокол №15-08/16.07.2024 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Фактор „Опасни химични вещества“
Проверката се извършва на основание ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и свързаните подзаконови нормативни актове.
3.1.1. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH) и Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP)
Съгласно Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH) и Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP) дружеството се явява „потребител надолу по веригата“. В своята дейност употребява и съхранява опасни химични вещества в свободен вид и в смеси, както и вещества/смеси, които са категоризирани като неопасни, съгласно Регламент CLP. Същите се доставят от дистрибутори/доставчици от ЕС. Създаденото досие по чл. 36 на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH), съдържа информация за съхраняваните и използвани химични вещества и смеси, техните доставчици, информация по Приложение №2 от Указания към Заповед №РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите. Представените информационни листове за безопасност на използваните вещества и смеси отговарят на изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 с изм. и доп.
3.1.2. Контрол по изпълнение изискванията на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества (ДВ, бр. 43/2011 г. с изм. и доп.)
На място е извършена проверка на складовото помещение за съхранение на ОХВС, което отговаря на изискванията на чл. 6 на Наредбата за реда и начина на съхранение на ОХВС (ДВ, бр. 43/2011 г. с изм. и доп.). Представени са документи по чл. 4, т. 7-11 от Наредбата, както и оценка на безопасността на съхранение на ОХВС, която е във формата заложен към Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите.

3.2 „Управление на отпадъци”
За образуваните от производствената дейност отпадъци е извършена класификация по реда на Наредба № 2 за класификация на отпадъците (ДВ бр. 66/2014 г., с изм. и доп.). Осигурени са места и съдове за разделното съхранение на отпадъците. Със заповед на управителя е определено отговорно лице за управление на опасните отпадъци.
Предаването на отпадъците се извършва въз основа на писмени договори с лица, притежаващи документ по чл. 35 от ЗУО, което се удостоверено и с оформяни кантарни бележки, фактури и др.
Съгласно изискванията на Наредба № 1 от 4 юни 2014 г. за реда и образците, по които се предоставя информация за дейностите по отпадъците, както и реда за водене на публични регистри (обн. ДВ, бр. 51/2014 г., изм. и доп.), за периода на проверката не е водена отчетност за отпадъците чрез Националната информационна система за отпадъците (НИСО).
„Валсон-К“ ЕООД е задължено лице по реда на чл. 59, ал. 1 от ЗУО, относно пуснатите на пазара опаковани стоки. Дружеството изпълнява задълженията си като участва в колективна система, представлявана от организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

Няма дадени предписания.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За установеното нарушение на Закона за управление на отпадъците, ще бъдат предприети административнонаказателни действия.
Другите изисквания на екологичното законодателство, които са обект на извършената проверка се изпълняват.