Съдържание

Посетители

В момента има 318  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Грийн Хаус Сандански“ ЕООД - гр. Сандански

 Д О К Л А Д

за извършена проверка на “Грийн Хаус Сандански“ ЕООД - гр. Сандански,

Обект: Оранжериен комплекс, землището на с. Лешница, общ. Сандански

 

 

На основание Заповед №86/01.03.2023 г. на директора на РИОСВ-Благоевград, на 09.03.2023 г. се извърши проверка на място на Оранжериен комплекс, находящ се в землището на с. Лешница, общ. Сандански, експлоатиран от „Грийн Хаус Сандански“ ЕООД, гр. Сандански.

1. Цел на проверка.

Проверката се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за управление на отпадъците /ЗУО/(ДВ бр. 53/2012 г., с изм. и доп.), Закона за чистотата на атмосферния въздух /ЗЧАВ/(ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.), Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси /ЗЗВВХВС/(ДВ бр.10/2000 г., с изм. и доп.) и Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети /ЗОПОЕЩ/(ДВ бр. 43/2008 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

При проверката е извършен оглед на следните помещения и съоръжения:
- котли с горивни камери на твърдо гориво;
- климатично оборудване;
- места за съхранение на ОХВС;
- места за съхранение на отпадъци.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

При проверката е съставен Констативен протокол №11-24/09.03.2023 г., в който са отразени следните констатации и факти: Основната дейност на дружеството е почвено отглеждане на зеленчуци (домати и краставици). Оранжерийният комплекс се експлоатира от „Грийн Хаус Сандански“ ЕООД въз основа на договор за наем, като към момента са засадени 60 дка от оранжерийните блокове с домати и 7,5 дка с краставици.

3.1. Компонент „Отпадъци“
За образуваните на обекта отпадъци са утвърдени работни листове по реда на Наредба №2 за класификация на отпадъците (ДВ, бр.66/2014г.). Отчетността на отпадъците се води чрез Национална информационна система „Отпадъци“ (НИСО). Годишните отчети за 2022 г. не са подадени към момента на проверката.
Обособени са места за разделно съхранение на отпадъците на мястото на образуване, като същите са обозначени със съответния код и наименование. Под навес се съхраняват натрошени маслинови костилки, които се използват като гориво в част от котлите, експлоатирани за отопление на оранжериите. Представят се документи (фактури и ЧМР) за последната доставка на натрошени маслинови костилки.
Дружеството е задължено лице съгласно чл. 59 от ЗУО (ДВ, бр. 53/2012 г.) и участва в колективна система, представлявана от организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки.

3.2. Компонент „Атмосферен въздух”
На обекта са монтирани общо 6 бр. котли с предкамери за изгаряне на твърдо гориво. 2 бр. от котлите се използват за отопление на оранжерии за отглеждане на разсад. Останалите 4 бр., разположени в ПКЦ и се използват за отопление на оранжерийните блокове за отглеждане на домати.
На площадката се съхраняват под навеси въглища и натрошени костилки от маслини, които се използват като гориво. В момента на проверката котлите не работят. Същите се палят в зависимост от температурните условия – главно в нощните и ранните сутрешни часове на денонощието. Не се представят дневници за работните часове на котлите.
През 2022 г. дружеството е извършило собствени периодични измервания (СПИ) на емисиите на вредни вещества, изпускани от 2 бр. котли, единият от които изгаря въглища, а другият – биомаса (костилки от маслини). Резултатите от тях са представени с доклад в РИОСВ-Благоевград и показват спазване на нормите за допустими емисии (НДЕ) по контролираните показатели. СПИ са валидни за 2022 г. и 2023 г.
В изпълнение на утвърдения от министъра на околната среда и водите график за извършване на контролни измервания на емисиите на вредни вещества от неподвижни източници, през м. февруари 2023 г. са проведени измервания на един котел с мощност 3,5 MW, изгарящ биомаса (натрошени костилки от маслини). Резултатите от измерванията показват спазване на НДЕ по показателите серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид и прах, регламентирани в Приложение №7 към чл. 21, ал. 1 от Наредба №1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ, бр. 64/2005 г).
На обекта е инсталирано стационарно климатично оборудване, което не попада за контрол, съгласно изискванията на Регламент (ЕС) №517/2014 г. за флуорсъдържащите парникови газове.

3.3. Фактор „Опасни химични вещества”
Проверката се извършва на основание Закон за защита от вредното въздействие на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и свързаните подзаконови нормативни актове.
В съответствие с изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH), който касае регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на опасни химични вещества в свободен вид и в смеси дружеството изпълнява задълженията си на „потребител надолу по веригата“. Дружеството не извършва внос/износ на опасни химични вещества и смеси (ОХВС) и няма задължения за регистрация и нотификация в ECHA.
Създаденото досие по чл. 36 на Регламент (ЕО) №1907/2006 (REACH) съдържа необходимата информация за използваните и съхранявани ОХВС, за доставчиците, както и информация по Приложение №2 към Заповед № РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите. Информационните листове за безопасност (ИЛБ) отговарят на изискванията на чл. 31 и на Приложение II на REACH.
Към момента на проверката няма промяна в използваните ОХВС. Количествата ОХВС се закупуват в количества необходими за направа на разтворите за капково напояване и към момента на проверката няма съхранение на торове и препарати за растителна защита.
Складът за съхранение на ОХВС отговаря на нормативните изисквания.
Представят се документи по чл. 4, т. 7–11 на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г., с изм. и доп.), оценка на безопасността на съхранение на ОХВС. Изготвен е и доклад от извършена класификация по чл. 103, ал. 1 от Закона за опазване на околната среда, съгласно който предприятието не се класифицира с нисък или висок рисков потенциал.

3.4. Направление „КПКЗ и ЕО”
3.4.1. Дружеството извършва дейности, които попадат в Приложение №1 от ЗОПОЕЩ (ДВ бр. 43/2008 г., с изм. и доп.): а именно по т. 4 – извършване на дейности по производство, употреба, съхранение, обработка, пълнене и изпускане в околната среда на химични вещества и смеси класифицирани по Регламент (ЕО) № 1272/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2008 г. относно класифицирането, етикетирането и опаковането на вещества и смеси, за изменение и за отмяна на директиви 67/548/ЕИО и 1999/45/ЕО и за изменение на Регламент (ЕО) № 1907/2006 (ОВ, L 353/1 от 31 декември 2008 г.) и по т. 5 – извършване на дейности по употреба на продукти за растителна защита по смисъла на Закон за защита на растенията.
3.4.2. За определяне на превантивните мерки по чл. 20 и на оздравителните мерки по чл. 26, ал. 1, т. 2 от ЗОПОЕЩ, операторът изготвя собствена оценка за възможните случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и на случаи на причинени екологични щети със съдържание, съгласно Приложение №1 от Наредба №1 за вида на превантивните и оздравителни мерки в предвидените случаи от ЗОПОЕЩ. Към момента на проверката не се представя собствена оценка за възможните случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и на случаи на причинени екологични щети.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството са дадени предписания по ЗЧАВ и ЗОПОЕЩ, като са определени съответните срокове за изпълнението им.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение на предписанията, ще бъдат предприети административнонаказателни действия.