Съдържание

Посетители

В момента има 120  гости и няма потребители и в сайта

Архив първо уведомяване - 2016 г.

Съобщение №48/2016 г.

Инвестиционно предложение: “Изграждане на оранжериен комплекс в поземлен имот с идентификатор 56126.231.52 по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Петрич, община Петрич, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

 

по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр.3/11.01.2011 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

І. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда:

Съгласно представената информация с уведомлението за горното инвестиционно предложение е предвидено в поземлен имот с идентификатор 56126.231.52 с площ 65.018 дка да бъде изграден оранжериен комплекс площ от 40 дка за отглеждане на зеленчуци, а останалата незастроена площ около 20 дка е предвидена за отглеждане на зеленчуци при открити условия. Предвидено е оранжерийния комплекс да е неотопляем. В рамките на имота е предвидено и изграждане на административно - битова сграда, склад с манипулационна, паркинг и обслужваща сграда.
За напояване на зеленчуковите насаждения е предвидено изграждане на система за капково напояване, захранена с вода от предвиден за изграждане сондажен кладенец с прогнозна дълбочина до 40 м, в който ще бъде монтирана потопяема помпа с максимален дебит 4,0 л/сек. Предвидения средногодишен дебит е до 1,9 л/сек или около 165 м3/дневно. За питейни - нужди ще бъде доставяна бутилирана вода. Отпадъчните води от дейността на обекта е предвидено да бъдат зауствани във водоплътна изгребна яма.
Транспортния достъп ще се осъществява по полски пътища, отклонения от асфалтов път София - Кулата.
Така заявено инвестиционното предложение e включено в т. 1, буква „в“ и т. 10, буква „н“ на Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и т. 2 на ЗООС и на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС подлежи на преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС).
Компетентен орган, съгласно чл. 93, ал. 3 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС) при извършване на преценката е директорът на РИОСВ - Благоевград.

ІІ. По отношение на изискванията на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие:

От извършената проверка по отношение местоположението на имота, предмет на инвестиционното предложение, спрямо границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие се установи, че инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии и защитени зони. Най-близо е разположена една защитена зона, а именно: защитена зона BG0001023 „Рупите - Струмешница”, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №802/04.12.2007 г. на Министерски съвет (ДВ. бр. 107/2007 г., изм. и доп.).
Инвестиционното предложение попада в обхвата на чл. 2, ал. 2, т. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ. бр. 73 от 2007г., посл. изм. и доп. ДВ. бр. 94 от 2012 г.), наричана по - нататък „Наредбата за ОС” и подлежи на оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитените зони предвид чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологичното разнообразие по реда на глава трета от Наредбата за ОС.
Съобразено с обхвата и предвижданията на инвестиционното предложение, на основание чл. 40, ал. 3 от Наредбата за ОС, въз основа на критериите по чл. 16 от нея, преценката за вероятната степен на отрицателно въздействие върху защитените зони е, че така заявеното инвестиционно предложение няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, растителни и животински видове и техните местообитания, предмет на опазване в защитените зони от мрежата „НАТУРА 2000“.
Копие от писмото е изпратено до кметовете на община Петрич и БДЗБР.