Съдържание

Посетители

В момента има 144  гости и няма потребители и в сайта

Архив първо уведомяване - 2016 г.

Съобщение №46/2016 г.

Инвестиционно предложение: “Изграждане на кравеферма за угояване в имот №031139 с площ 5.595 дка, местност „Краището“, землище на с. Мусомища, община Гоце Делчев, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

 

по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр.3/11.01.2011 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

І. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда:

Съгласно представената информация с уведомлението за горното инвестиционно предложение е предвидено в горепосочения имот да бъде изградена стопанска постройка със застроена площ 1000 м2 с предназначение кравеферма за угояване на около 200 броя животни (едър рогат добитък). Към сградата не се предвиждат помещения за битови нужди. В рамките на имота е предвидено изграждане на торова лагуна за съхраняване на твърдата и течна фракция с обем около 1000 м3, силажни ями с обем около 1200 м3 и сеновал с площ 600 м2. Захранването на обекта с вода е предвидено да се осъществява от монтиран в имота резервоар с обем около 6 м3, който ще се захранва с водоноска два пъти седмично. Вода за питейни нужди ще се доставя в бутилиран вид. Съгласно представената информация новоизградената кравеферма ще бъде почиствана сухо, чрез скрепери, което не е съпроводено с формиране на отпадъчни води. Торовата маса ще се събира и съхранява в торова лагуна с обем около 1000 м3, обезопасена от просмукване и ще се използва за наторяване на земеделски земи. Електрозахранването ще се осъществи чрез подземно положена кабелна линия от собствен дизелов агрегат. Транспортният достъп до имота ще се осъществява по полски път.
Така заявено инвестиционното предложение e включено в т. 1, буква „д“ на Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и т. 2 на ЗООС и на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС и подлежи на преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС).
Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на РИОСВ - Благоевград.

ІІ. По отношение на изискванията на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие:

От извършената проверка по отношение местоположението на имота предмет на инвестиционното предложение спрямо границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие се установи, че инвестиционното предложение не засяга защитени територии, но попада в границите на една защитена зона, а именно: защитена зона BG0002076 „Места” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-532/26.05.2010 г. на Министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 51/2010 г.).
Инвестиционното предложение попада в обхвата на чл. 2, ал. 2, т. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ. бр. 73 от 2007г., посл. изм. и доп. ДВ. бр. 94 от 2012 г.), наричана по-нататък „Наредбата за ОС” и подлежи на оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитените зони предвид чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологичното разнообразие по реда на глава трета от Наредбата за ОС.
Извършената проверка по реда на чл. 12, ал. 2 във връзка с чл. 40, ал. 2 от Наредбата за ОС установи, че реализацията на инвестиционното предложение е допустима спрямо режимите на защитена зона BG0002076 „Места” за опазване на дивите птици, въведени с гореописаната заповед за обявяването ѝ.
Въз основа на възможността предвидена в чл. 10, ал. 3 от Наредбата за ОС, РИОСВ – Благоевград ще се произнесе с преценка за вероятната степен на значително отрицателно въздействие върху защитените зони на етапа на внесена информация за преценяване на необходимостта от извършване от ОВОС.
Копие от писмото е изпратено до кметовете на община Гоце Делчев, кметство с. Мусомища и БДЗБР.