Съдържание

Посетители

В момента има 136  гости и няма потребители и в сайта

Архив първо уведомяване - 2016 г.

Съобщение №14/2016 г.

Инвестиционно предложение: “Панорамен път Предел - курортно селище „Пирин“ - реконструкция на общински път BLG - 3208 /BLG2190, Разлог - м. „Бетоловото“ - м. „Кьошката“ и реконструкция на общински път BLG3209 /II - 19, Предела - Банско/ - м. „Круше“ с дължина 8761 м, община Разлог, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

 

по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр.3/11.01.2011 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

І. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда:

Съгласно представената информация с уведомлението за горното инвестиционно предложение със същото е предвидено изграждане на нова пътна настилка, велоалея, два броя паркинги с общ капацитет около 121 броя паркометста, банкети и отводнителни съоръжения с цел осигуряване на комфорт на пътуващите, условия за безопасност на движението и удължаване на експлоатационния живот на пътя.
С намерението е предвидено техническите параметри на новите трасета да бъдат следните:
1. В участъка от път BLG3209: клас на пътя четвърти; проектна скорост 40 км/ч; проектен габарит Г8 с банкет от едната и велоалея от другата страна: две пътни ленти с ширина 3 м с двустранен напречен наклон от 2.5 %, банкет от северната страна с ширина 1 м и наклон 6%, двупосочна велоалея от южната страна ширина 2 м и наклон 2.5 %.
2. В участъка на път BLG3208: клас на пътя четвърти, проектна скорост 30 км/ч, проектен габарит Г 10 - Г 10.5. Предвидени са две пътни ленти с ширина от 3 до 4.25 м с двустранен напречен наклон 2.5 %.
За обслужване на електрическо влакче са предвидени и три броя спирки.
Така заявеното инвестиционното предложение попада в обхвата на т. 10, буква „б” на Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и подлежи на преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС.
Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води, гр. Благоевград.

ІІ. По отношение на изискванията на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие:

Съгласно информацията в приложената документация и от направената справка относно местоположението на гореописаното инвестиционно предложение, се установи, че:
- инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии;
- два участъка общински път BLG3209 тангират с границата на една защитена зона като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие, а именно: защитена зона BG0000626 „Круше“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка със защитени зони, приет с Решение №661/16.10.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 85/2007 г., изм. и доп.).
Инвестиционното предложение попада в обхвата на чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредбата за ОС и подлежи на процедура по оценка за съвместимост съгласно изискванията на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от ЗБР по реда на глава трета от Наредбата за ОС, а именно: процедурата по оценка за съвместимостта на настоящето инвестиционно предложение с предмета и целите на опазване на гореописаните защитени зони се извършва чрез изискващата се процедура по реда на глава шеста от ЗООС, в конкретния случай - чрез процедурата по преценяване на необходимостта от оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).
Въз основа на възможността предвидена в чл. 10, ал. 3 от Наредбата за ОС, РИОСВ - Благоевград ще се произнесе с преценка за вероятната степен на значително отрицателно въздействие върху защитените зони на етапа на внесена информация за преценяване на необходимостта от извършване от ОВОС, с която следва да се представи информация и за местоположението на предвидените за изграждане паркинги и три спирки за обслужване на електрическото влакче, вида и начина на ползване на земите засегнати от тези намерения, както и да се съдържат географски координати или правоъгълни проекционни UTM координати в 35 зона в БГС2005 и за двата линейни обекта (към уведомлението е приложен координатен регистър на точките - сервитут за обекта е само за участъка на път BLG3208).