Съдържание

Посетители

В момента има 595  гости и няма потребители и в сайта

Архив първо уведомяване - 2010 г.

Съобщение № 81/2010 г.

ВЪЗЛОЖИТЕЛ: Г-н Апостол Апостолов – кмет на Община Симитли със седалище и адрес на управление гр. Симитли, ул. “Христо Ботев” № 27

документация за инвестиционно предложение: “Довеждаща и прилежаща инфраструктура  - изграждане на път до Коматински скали” в имоти № 000309 и № 000371, землище на с. Брестово, Община Симитли”
СЪОБЩЕНИЕ

по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за инвестиционно предложение за, като информиране на компетентния орган по околна среда по по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

І. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Намерението за изграждане на път с дължина 2.600 км и ширина на платното за движение 6 м попада в обхвата на т. 10, буква “д” на Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и 2 от ЗООС и подлежи на преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС), съгласно чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС.

Приемаме представената от Вас документация като информиране на компетентният орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от Закона за опазване на околна среда (ЗООС) и чл. 4, ал. 1 от Наредбата за ОВОС.

Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води, гр. Благоевград.

ІІ. По отношение на изискванията на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие:

Инвестиционно предложение  за изграждане на път до Коматински скали, който в голямата си част ще припокрива съществуващото трасе на полски пътища с № 000309 и № 000371 в землището на с. Брестово, община Симитли, област Благоевград предвижда да се осъществи в границите на защитена зона за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна BG 0000366 “Кресна - Илинденци”, включена в приетия с Решение на Министерски съвет № 122/02.03.2007 г. списък от защитени зони.

Съгласно разпоредбите на чл. 31, ал. 1 от Закона за биологичното разнообразие и съгласно чл. 2, ал. 1, т. 3, буква «а»,  във връзка с ал. 2  от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата, ДВ бр.73/2007 г) инвестиционното предложение подлежи на оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на гореописаната защитена зона.

В предвид това, че дейността предвижда уширение на съществуващи полски пътища и полагането на трайна настилка върху тях, то в уведомлението е необходимо да приложите и информация относно характера на допълнително засегнатите площи, необходими за реализиране на инвестиционното предложение.

Липсата на такава затруднява извършването на преценка за вероятната степен на отрицателното въздействие на инвестиционното предложение върху защитените зони.

Предвид горното и на основание чл. 11 от Наредбата за ОС е необходимо едновременно с искането за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействие върху околната среда по реда на Глава шеста от ЗООС, като отделно приложение да се представи следната информация:

  • описание на всички засегнати имоти от трасето на предвиждания за изграждане път от карта възстановена собственост на населеното място;
  • площ на засягане и начин на трайно ползване на имотите;при условие, че ще бъдат засегнати земи от Държавния горски фонд е необходимо да се приложи таксационна характеристика на засегнатите площи, която се съдържа в ЛУП (лесоустройствения проект) на ДГС (Държавното горско стопанство), в чийто териториален обхват попада заявената площ;
  • трасето на пътя да бъде нанесено върху подходящ картен материал. 

Копие от писмото е изпратено до кмета на с. Брестово, Община Симитли.