Съдържание

Посетители

В момента има 186  гости и няма потребители и в сайта

Архив първо уведомяване - 2010 г.

Съобщение № 14/ 2010 г.

ВЪЗЛОЖИТЕЛ: ЙОРДАН ГЕОРГИЕВ ТОЗЕВ УПРАВИТЕЛ НА „ТОЗЕВ” ЕООД ГР. БЛАГОЕВГРАД  2700 ул. „Тодор Александров” № 41, етаж 4

документация за инвестиционно предложение: «Добив на пясъци и чакъли от находище “Митински рид” с площ 235 519 м2, землище на с. Дрангово и с. Митино, община Петрич, област Благоевград»

СЪОБЩЕНИЕ

по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за инвестиционно предложение за, като информиране на компетентния орган по околна среда по по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

І. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Инвестиционните предложения за открит добив на суровини от площ под 25 хектара (250 000 м2) са включени в точка 2, буква “а” на Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и 2 от  Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и подлежат на преценяване за необходимост от ОВОС съгласно чл. 93, ал. 1, т. 1 на ЗООС.

Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води, гр. Благоевград.

ІІ. По отношение на изискванията на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):

Във връзка с представеното уведомление по чл. 10, ал.1 и 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, ДВ бр.73/2007 г.) за цитираното по-горе инвестиционно предложение (ИП),  изразяваме следното становище:

Съгласно представената информация ИП не попада в защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии.

ИП за добив на пясъци и чакъли от находище “Митински рид”, землище на с. Дрангово и с. Митино, община Петрич, област Благоевград, попада в границите на защитена зона “Рупите” с идентификационен код BG0002078 за опазване на дивите птици и защитена зона “Рупите – Струмешница” с идентификационен код BG0001023 за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включени в приетия с Решение на Министерски съвет № 802/4.12.2007 г. списък от защитени зони.

Съгласно разпоредбите на чл. 31, ал. 1 от Закона за биологичното разнообразие и съгласно чл. 2, ал. 1, точка 3, буква “а”, във връзка с ал. 2  и чл. 4 от Наредбата за ОС, инвестиционното предложение подлежи на процедура по оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на гореописаните защитени зони.

Информацията представена в уведомлението по чл. 10, ал.1 и 2 от Наредба е достатъчна за произнасяне по реда на Глава  трета от Наредбата за ОС, като преценката за вероятна степен на отрицателно въздействие ще се извърши след внасяне на искането за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействие върху околната среда по реда на Глава шеста от ЗООС.

Копие от писмото е изпратено до кметовете на община Петрич, с. Дрангово и с. Митино.