Съдържание

Посетители

В момента има 194  гости и няма потребители и в сайта

Архив първо уведомяване - 2012 г.

Съобщение № 74/2012 г.

инвестиционно предложение: „Изграждане на център за спорт и отдих в поземлен имот № 054021 с площ на имота 7934 м2 в местност „Драките“, землище на с. Стоб, община Кочериново, област Кюстендил“

СЪОБЩЕНИЕ

 

по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр.3/11.01.2011 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

І. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда

Инвестиционното предложение е ново и попада в обхвата на т. 12 , буква “е” на Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и т. 2 на ЗООС и на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС и подлежи на преценяване за необходимост от ОВОС.

Съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС компетентен орган за преценяване и произнасяне с решение е директорът на РИОСВ, гр. Благоевград. 

ІІ. По отношение на изискванията на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие

Територията, предмет на инвестиционното предложение не попада в границите на защитена територия по смисъла на Закона за защитените територии и в границите на защитена зона от мрежата Натура 2000 по Закона за биологичното разнообразие. В близост е разположена защитена зона BG0002099 «Кочериново» за опазване на дивите птици, обявена със Заповед №РД – 770/28.10.2008 г. на Министъра на околната среда и водите (обн. ДВ бр.102/2008 г.).

Инвестиционното предложение подлежи на преценяване на необходимостта от ОВОС по реда на глава шеста от ЗООС. В тази връзка инвестиционното предложение попада в обхвата на чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, ДВ бр.73/2007 г., изм. и доп., ДВ, бр. 3/2011 г.) и подлежи на процедура по оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на горецитираните защитени зони по реда на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от ЗБР и глава трета от Наредбата за ОС.

След анализ на представената информация и документация и на основание чл. 40, ал. 3 от горецитираната Наредба за ОС, въз основа на критериите по чл. 16 от нея, преценката за вероятната степен на отрицателно въздействие е, че инвестиционното предложение няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху местообитания на видове птици, предмет на опазване в границите на горецитираната защитена зона.

Копие от писмото е изпратено до кметовете на община Кочериново и кметство с. Стоб.