Съдържание

Посетители

В момента има 233  гости и няма потребители и в сайта

Архив първо уведомяване - 2012 г.

Съобщение № 04/2012 г.

 инвестиционно предложение:  „Реконструкция и модернизация на общински полумасивни сгради и изграждане на спортно-тренировъчни съоръжения за развитие на ученически спорт и екотуризъм в имот № 134011 с площ 6801 м2, местност „Белмекен”, землище на гр. Якоруда, Община Якоруда, Област Благоевград

 

СЪОБЩЕНИЕ

 

по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (приета с ПМС № 59/2003 г., посл. изм. с ПМС № 65/ 2010 г., публ. Дв. бр. 29/2010 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

І. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Съгласно представената информация се предвижда да се промени предназначението на имот № 134011 с площ 6801 м2, местност „Белмекен”, землище на гр. Якоруда, Община Якоруда с Подробен устройствен план – план за застрояване (ПУП-ПЗ) от „дворно място на горското стопанство“ за „Реконструкция и модернизация на общински полумасивни сгради и изграждане на спортно-тренировъчни съоръжения за развитие на ученически спорт и екотуризъм“. По отношение на градоустройственото решение за имот № 134011 се предвижда рекреационна устройствена зона, предназначена за курорт и допълващи го дейности.

Предвижда се легловата база да бъде с капацитет ~ 40 места за настаняване.

Предвид по-горе посоченото инвестиционното предложение се определя като ново за този имот, попада в обхвата на т. 10 , буква “б” (предвид §1, т. 29в, буква „а“ и „е” на Допълнителните разпоредби на ЗООС) и на т. 12 на Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 на ЗООС подлежи на преценяване за необходимост от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС).

Подробните устройствени планове попадат в обхвата на Приложение № 2, (т. 9.1) от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка (ЕО) на планове и програми (Обн. ДВ. бр.57 от 2 Юли 2004г.,  посл. изм. ДВ. бр.3 от 11 Януари 2011г.). 

ПУП-ПЗ предвижда инвестиционно предложение, попадащо в обхвата на Приложение 2 на ЗООС и подлежи на преценяване за необходимост от ЕО съгласно чл. 2, ал. 2, т. 1 на Наредбата за ЕО.

Предвид внесеното уведомление по реда на чл. 4 на Наредбата за ОВОС, необходимостта от изготвяне на самостоятелен ПУП - ПЗ за инвестиционното предложение съгласно представеното задание за изработване на ПУП-ПЗ на основание чл. 125, ал. 1 на Закона за устройство на територията, по-горе посоченото и на основание чл. 91, ал. 2 на ЗООС, е допуснато извършването само на процедурата по преценяване за необходимост за ОВОС за инвестиционното предложение „Реконструкция и модернизация на общински полумасивни сгради и изграждане на спортно-тренировъчни съоръжения за развитие на ученически спорт и екотуризъм в имот № 134011 с площ 6801 м2, местност  „Белмекен”,  землище на гр. Якоруда,  Община Якоруда.

Приемаме представената документация като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал.1 от Закона за опазване на околна среда (ЗООС) и чл. 4, ал. 1 от Наредбата за ОВОС.

Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води, гр. Благоевград.

ІІ. По отношение на изискванията на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие

Инвестиционното предложение не засяга защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близо са разположени следните защитени зони:

  • защитена зона BG0000495 „Рила” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №122/02.03.2007 г. на Министерски съвет (обн. ДВ, бр. 21 от 2007 г., изм. и доп.);
  • защитена зона BG0000495 „Рила” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-764/28.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ, бр. 100 от 2008 г.).

Инвестиционното предложение подлежи на преценяване на необходимостта от оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). В тази връзка, същото попада под разпоредбите на чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ. бр. 73 от 2007г., изм. и доп. ДВ. бр. 81 от 2010 г., изм. и доп. ДВ. бр. 3 от 2011 г., наричана по нататък „Наредбата за ОС”) и за него следва да бъде извършена оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на най-близо разположените защитени зони чрез процедурата за преценяване на необходимостта от ОВОС.

Внесената информация и документация отговаря на изискванията на чл. 10, ал. 1 и ал. 2 от Наредбата за ОС и не е необходимо нейното допълване.

Във връзка с гореизложеното, преценката за вероятната степен на отрицателно въздействие върху защитените зони, в съответствие с разпоредбите на чл. 40, ал. 3 от Наредбата за ОС, ще се извърши на етап “Преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС”.

Копие от писмото е изпратено до кмета на Община Якоруда.