Съдържание

Посетители

В момента има 167  гости и няма потребители и в сайта

Архив информация ИП/ПП - 2023 г.

Съобщение по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО

Възложител: ОБЩИНА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

документация за Уведомление за „Проект за изменение на Общ устройствен план (ОУП) на община Гоце Делчев за поземлен имот с идентификатор 87802.53.21, местност Батачкото по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Попови ливади, община Гоце Делчев, област Благоевград с цел предвиждане на рекреационна устройствена зона за курортни дейности в природна среда - „Ок1“

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО

 

І. По отношение на изискванията на глава VІ от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Съгласно представената информация и документация имот с идентификатор 87802.53.21 и площ 366 кв. м по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри (КККР) на с. Попови ливади, община Гоце Делчев, представляват горска територия с НТП: Друг вид дървопроизводителна гора. Съгласно Общия устройствен план (ОУП) на Община Гоце Делчев, имотът е отнесен към устройствена зона за озеленяване разновидност 3 (Оз 3).
Основната цел на проекта на изменение на ОУП на община Гоце Делчев, одобрен с Решение №191 по Протокол №17 от 18.12.2020 г. на Общински съвет - Гоце Делчев за поземлен имот с идентификатор 87802.53.21 по КККР на с. Попови ливади, община Гоце Делчев, област Благоевград с цел предвиждане на рекреационна устройствена зона за курортни дейности в природна среда - „Ок1“ със следните устройствени показатели:
- Кинт – 0.8;
- Плътност на застрояване – 30%;
- Плътност на озеленяване – 50 %;
- Височина на застрояване – до 7 м.
Изработването на Проекта за изменение на ОУП на Община Гоце Делчев е допуснато с Решение №713 по Протокол №49 от проведено на 31.05.2023 г. заседание на Общински съвет – Гоце Делчев.
Изменението на ОУП се отнася за имот с идентификатор 87802.53.21 и площ 366 кв. м по КККР на с. Попови ливади, община Гоце Делчев, предвид което изменението се счита за незначително и съгласно разпоредбите на чл. 2, ал. 2, т. 2 от Наредбата за ЕО подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от ЕО.
Проектът за изменението на ОУП на община Гоце Делчев, следва да се одобрява от Общински съвет на община Гоце Делчев, съгласно което и предвид разпоредбата на чл. 4, т. 2 от Наредбата за ЕО, компетентен орган за провеждане на процедурата по ЕО е директорът на РИОСВ - Благоевград

ІІ. По отношение на изискванията на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):

Имотът, предмет на плана не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии. Същият попада в границите на защитени зони BG0001028 „Среден Пирин - Алиботуш” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД-350/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ, бр. 57/2021 г.) и BG0002126 „Пирин Буфер” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед №352/11.04.2013 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ, бр. 48/2013 г.).
Съгласно разпоредбите на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологично разнообразие (ЗБР) и чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73 от 2007 г., изм. и доп.), плана подлежи на оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитените зони от екологичната мрежа Натура 2000.
При направената проверка за допустимост по смисъла на чл. 12, ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС се констатира, че плана е допустим спрямо режими на защитени зони BG0001028 „Среден Пирин - Алиботуш” и BG0002126 „Пирин Буфер”, определени със заповедите за обявяването им.
Въз основа на възможността предвидена в чл. 10, ал. 3 от Наредбата за ОС, с преценка за вероятната степен на отрицателно въздействие на така заявения проект за изменение на ОУП на община Гоце Делчев с предмета и целите на опазване на защитените зони, ще се произнесем на етапа на внесена информация за преценяване на необходимостта от извършване на ЕО. В същата следва да се съдържа:
1. Информация за начина на електрозахранване и водоснабдяване на имота.
2. Схеми на предвидените за изграждане инфраструктурните връзки (ел. провод, водопровод, канализация, път за достъп), като се направи описание на имотите, които ще бъдат засегнати от тях.
3. Информация дали прилагането на плана, вкл. реализирането на инфраструктурните връзки е свързано със сеч на дървесна растителност. Брой и вид на предвидените за сеч дървета.