Съдържание

Посетители

В момента има 734  гости и няма потребители и в сайта

Архив информация ИП/ПП - 2019 г.

Съобщение чл. 5, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

Възложител:  К. П., С. Д.

Инвестиционно предложение: “Изграждане на два хотела, СПА център и ресторант в поземлен имот с идентификатор 47189.77.5 и площ 3.00 дка по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Марикостиново, община Петрич, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по - горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр. 3/05.01.2018 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

І. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

За инвестиционно предложение „Изграждане на хотел в поземлен имот №077005 в землището на с. Марикостиново, община Петрич“ е проведена процедура по преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС), приключила с Решение №БД-105-ПР/2008 г. на директора на РИОСВ-Благоевград. Същото е загубило правно действие поради липса на издаден административен акт по реда на Закона за устройство на територията в срока по чл. 93, ал. 8 от ЗООС за разрешаване/одобряване на инвестиционното предложение.
Със Заповед №І-С-351/07.11.2008 г. на кмета на община Петрич е одобрен ПУП – ПРЗ за урегулиране на имота в следните УПИ: УПИ ХІV и УПИ ХV, всеки с площ 1500 м2 и отреждане „СПА център, ресторант, хотел“.
С Решение № ОД-10/04 и 05.12.2008 г. на Комисията по чл. 17, ал. 1 т. 1 от Закона за опазване на земеделските земи при Областна дирекция „Земеделие“ – Благоевград е променено предназначението на имота за изграждане на обект „Хотел и СПА център“. Във връзка с разпоредбата на §27, ал. 3 от Преходните и заключителни разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за опазване на земеделските земи към момента в имота няма изпълнено строителство, и същия се явява земеделска земя.
Съгласно представената информация с настоящето инвестиционно предложение се предвижда в УПИ ІV и УПИ ХV, всеки с площ 1500 м2 и отреждане „СПА център, ресторант, хотел“ (които ще се образуват от имот с идентификатор 47189.77.5 по КК и КР на с. Марикостиново), да се изградят:
- две сгради на калкан (хотели), по една във всеки от имотите с капацитет по 5 стаи и един апартамент;
- СПА център в една от сградите, а в другата ресторант с капацитет до 30 места;
- паркинг с капацитет до 5 парко места във всеки от имот;
- пожарен хидрант и изгребни ями.
Електроснабдяването е предвидено от съществуваща ел. проводна мрежа, чрез подземно полагане на кабел.
Водоснабдяването на обекта се предвижда да се осъществи от съществуваща водопроводна мрежа чрез изграждане на външен водопровод с дължина около 240 м.
Отпадъчните води, по характер битови ще бъдат включени в изгребни ями във всеки от имотите.
Имотът е достъпен от местен път - имот с идентификатор 47189.87.998.
Инвестиционното предложение попада в обхвата на т. 10, буква „б“ на Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и 2 на ЗООС и подлежи на преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС.
Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на РИОСВ – Благоевград.
На основание чл. 4а, ал. 2 от Наредбата за ОВОС е извършена проверка относно допустимостта на предложението спрямо режимите в утвърдените планове за управление на речните басейни (ПУРБ) и план за управление на риска от наводнения (ПУРН) на Западнобеломорски район.
Съгласно становище с изх. № П-01-156(5)/19.11.2019 г. на директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ (копие от което Ви предоставяме за съобразяване), инвестиционното предложение е допустимо спрямо режимите, определени в утвърдените План на управление на речните басейни на ЗБР (2016 – 2021 г.) и План за управление на риска от наводнения на ЗБР (2016 – 2021 г.), при спазване на разпоредбите на Закона за водите и условията, описани в становището.

IІ. По отношение изискванията на чл. 31, ал. 4 от Закона за биологичното разнообразие:

Имотът и трасето на водопровода (по приложена схема), предмет на инвестиционното предложение не попадат в границите на защитена територия по смисъла на Закона за защитените територии. Същите попадат в границите на защитена зона по смисъла на Закона за биологичното разнообразие - BG0001023 “Рупите - Струмешница” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение на Министерски съвет №802/04.12.2007 г. (обн. ДВ бр. 107/2007 г.).
Инвестиционното предложение подлежи на преценяване на необходимостта от ОВОС по реда на глава шеста от ЗООС. В тази връзка то подлежи на процедура по оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на гореописаната защитена зона по реда на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологично разнообразие и чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 2007 г.; изм. и доп.).
В представеното уведомление, съгласно изискванията на чл. 10 от Наредбата за ОС и приложенията към него липсва подробна информация по отношение на електроснабдяване и водоснабдяване на имота, което затруднява извършването на преценка за вероятната степен на отрицателното въздействие на инвестиционното предложение върху горецитираната защитена зона. Предвид това е необходимо информацията по Приложение №2 да се съдържа и:
- координатни точки на трасетата на линейните обекти на техническата инфраструктура (водопровод), придружени от информация за използваната координатна система, или да се приложи схема на електрозахранване на имота;
- описание и характеристика на всички имоти, които ще бъдат засегнати от предвидените за изграждане инфраструктурни връзки (електропровод и водопровод).
Копие от писмото е изпратено до кметовете на община Петрич, кметство с. Марикостиново и директора на БДЗБР.