Съдържание

Посетители

В момента има 389  гости и няма потребители и в сайта

Архив информация за ИП - 2018 г.

Съобщение №34/2018 г.

Възложител: РОСА ПАЛАТЛИЙСКА

Инвестиционно предложение:“Жилищно строителство и изграждане на сондажен кладенец в поземлен имот с идентификатор 04279.117.25, местност „Пенков чифлик - Ш.39“ по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград“ кладенец в поземлен имот №054009 в землището на с. Дебрен, община Гърмен, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

 

по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр.3/05.01.2018 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

І. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда:

Съгласно представената информация с инвестиционното предложение се предвижда в земеделска земя с площ 1.000 дка и начин на трайно ползване „нива“ да бъде реализирано жилищно строителство.
Необходимите количества вода за питейно - битови цели в размер на 292 м3/годишно ще се осигурят от предвиден за изграждане в имота собствен водоизточник - сондажен кладенец с дълбочина 25 - 30 м. Образуваните битови отпадъчни води в размер на 262.8 м3/годишно ще бъдат зауствани в изгребна яма (безотточен резервоар). Електрозахранването ще се осъществи чрез монтаж на автономна фотоволтаична система за собствени нужди на покривна конструкция.
Транспортния достъп до имота е предвидено да се осъществява по полски път.
Предвид гореизложеното заявената дейност за изграждане на ново водовземно съоръжение (сондажен кладенец с прогнозна дълбочина 20 м) е инвестиционно предложение попадащо в т. 2, буква „г“ на Приложение № 2 от ЗООС и подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС.
Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на РИОСВ - Благоевград.
На основание чл. 4а, ал. 2 от Наредбата за ОВОС е извършена проверка относно допустимостта на предложението спрямо режимите в утвърдените планове за управление на речните басейни (ПУРБ) и утвърдените планове за управление на риска от наводнения (ПУРН) на Западнобеломорски район.
Съгласно становище с изх. № П-01-179/03.05.2018 г. на директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ (копие на което Ви предоставяме за сведение и съобразяване) в резултат от реализиране на инвестиционното предложение се очаква да бъде засегнат един от посочените критерии за определените добро количествено състояние на Подземно водно тяло „Порови води в Кватернер Благоевград“, а именно надвишаване на разполагаемите ресурси на подземното водно тяло в землището на гр. Благоевград. В тази връзка в горепосоченото становище на директора на БДЗБР е направено заключението, че инвестиционното предложение е допустимо, при условие, че се спазват изискванията посочени в чл. 26, ал. 2, т. 10, буква „б“ и „г“ от Наредба № 1 от 10.10.2007 г. за проучване, ползване и опазване на подземните води, а именно:
- преценяване на допустимостта на инвестиционното предложение след извършване на оценка на въздействие върху околната среда;
- обосновка за наличие на условия за прилагане на изключения съгласно чл. 156е, ал. 5 - 7 от Закона за водите.
Във връзка с гореизложеното становище на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ Ви информираме за възможността, дадена с чл. 93, ал. 9, т. 3 от ЗООС за инвестиционното предложение да бъде проведена задължителна ОВОС, без да се извършва преценка, чрез която да се оцени наличието/липсата на риск за влошаване на състоянието на водното тяло и наличието на предпоставки за обосноваване на изключение за постигане на добро състояние на водното тяло, свързани с разглежданото инвестиционно предложение. Указания за действията, които трябва да предприемете, при избор на процедура по задължителна ОВОС, са дадени в т. III.2. на настоящото писмо.

ІІ. По отношение изискванията на чл. 31, ал. 4 от Закона за биологичното разнообразие:

Инвестиционното предложение не е предвидено да се реализира в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в граници на защитени зони по Закона за биологичното разнообразие. Най - близо e разположена защитена зона BG0001022 „Орановски пролом - Лешко“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони приет с Решение № 122/02.03.2007 г. на Министерски съвет.
След анализ на представената информация и на основание чл. 40, ал. 3 от Наредбата за ОС, въз основа на критериите по чл. 16 от същата, преценката за вероятната степен на отрицателно въздействие е, че инвестиционното предложение няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитена зона BG0001022 „Орановски пролом - Лешко“.
Копие от писмото е изпратено до кметовете на община Благоевград и директора на БДЗБР.