Съдържание

Посетители

В момента има 290  гости и няма потребители и в сайта

Архив информация за ИП - 2018 г.

Съобщение №26/2018 г.

Възложител МИЛЕНА ДОНЕВА

Инвестиционно предложение:“Изграждане на шест броя жилищни сгради и път за собствени нужди в поземлен имот с идентификатор 04279.54.46 по одобрените кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

 

по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр.3/05.01.2018 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

І. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда:

Съгласно представената информация с инвестиционното предложение е предвидено горепосоченият имот с площ 3.001 дка и начин на трайно ползване „незастроен имот за жилищни нужди“ да бъде разделен на седем имота. Предвидено е в шест от новообразуваните имоти да бъдат изградени по една жилищна сграда, а седмия имот е предвидено да бъде обособен за път за собствени нужди за обслужване на новообразуваните имоти, предназначени за изграждане на жилищните сгради, с ширина 5 м.
Водоснабдяването на жилищните сгради е предвидено да се осъществи от съществуващ етернитов водопровод, преминаващ източно от имота чрез изграждане на водопроводно отклонение с дължина 120 м. Образуваните битовите отпадъчни води до изграждане на канализация в района е предвидено да бъдат зауствани в изгребни ями, представляващи безотточен полиетиленов резервоар с обем до 20 м3 във всеки един от имотите. Електрозахранването ще се осъществи чрез изграждане на собствен трафопост, който ще се захрани от съществуващ кабел 20 KV по бул. „Пейо Яворов“, чрез подземно положена външна връзка.
Транспортния достъп до имота е предвидено да се осъществява по път, минаващ североизточно от имота и предвидения за изграждане собствен път с ширина 5 м.
Предвид гореизложеното така заявеното инвестиционно предложение попада в т. 10, буква „б“ на Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и т. 2 на ЗООС и подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС.
Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 2 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на РИОСВ - Благоевград.

ІІ. По отношение изискванията на чл. 31, ал. 4 от Закона за биологичното разнообразие:

Инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), както и в границите защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най-близо е разположена защитена зона BG0001022 „Орановски пролом - Лешко“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №122/02.03.2007 г. на министерски съвет (обн. ДВ, бр. 21 от 2007 г., изм. и доп.).
След анализ на представената информация и документация, на основание чл. 40, ал. 3 от Наредбата за ОС, въз основа на критериите по чл. 16 от нея е извършена преценка за вероятната степен на отрицателно въздействие на инвестиционното предложение върху защитените зони, според която инвестиционното предложение „Изграждане на шест броя жилищни сгради и път за собствени нужди в поземлен имот с идентификатор 04279.54.46 по одобрените кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград“ няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, видове и техните местообитания, предмет на опазване в защитената зона.
Копие от писмото е изпратено и до кмета на община Благоевград.