Съдържание

Посетители

В момента има 502  гости и няма потребители и в сайта

Информация за инвестиционни предложения, планове и програми

Съобщение чл. 5, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

Възложител: „МАТАНД“ ЕООД

документация за инвестиционно предложение: „Изграждане на козеферма с капацитет 1080 броя животни в поземлени имот с идентификатор 77058.12.151 по одобрени кадастрална карат и кадастрални регистри на гр. Хаджидимово и селскостопанска сграда за отглеждане дребни живот (300 бр.) и торова лагуна в поземлен имот с идентификатор 77058.5.285 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Хаджидимово, община Хаджидимово, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр. 31/12.04.2019 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

I. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Съгласно представената информация и документация предмет на инвестиционното предложение е изграждане на :
- козеферма с капацитет 1080 броя животни в поземлен имот с идентификатор 77058.12.151, площ 4319 кв. м и НТП „За животновъдна ферма“. Производствената сграда на фермата ще бъде от метална конструкция и термопанели, за поддържане на оптимален климат в нея е предвидена автоматизирана система за контрол на микроклимата, а по дължината на стените - щори за защита от вятъра. В сградата ще се монтират автоматични ленти за хранене на животните – шест броя всяка с дължина 30 м. Животните ще се отглеждат свободно боксово, ще бъдат обособени места за поене, почивка и доене.
- селскостопанска сграда за отглеждане на дребни животни 300 бр. подрастващи ярета и торова лагуна в поземлен имот с идентификатор 77058.5.285 и площ 4007 кв. м, представляващ земеделска земя с НТП „Друг вид нива“. Сградата ще бъде със застроена площ 600 кв. м, метална конструкция с обособени технологични и обслужващи пътеки. Животните ще бъдат изхранвани механизирано и след достигане до определено тегло, ще бъдат премествани в друг обор. Ще бъде изградено и торохранилище за съхранение на торовата маса за около 6 месеца. В същото съоръжение ще бъде съхранявана и торовата маса от предвидената за изграждане козеферма в имот с идентификатор 77058.12.151.
Електрозахранването ще се осъществява от фотоволтаични системи на покрива на сградите.
Необходимите количества вода за отглеждане на животните ще се осигуряват от резервоар, който ще пълни с водоноска от водопроводната мрежа на гр. Хаджидимово с (определена точка на пълнене: пожарен хидрант, намиращ се на ул. „Младост“ в гр. Хаджидимово) на базата на сключен договор с „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Благоевград. Съгласно представената допълнителна информация от възложителя е предвидено изграждане на водопровод в обхвата на граничещия с имота път (имот с идентификатор 77058.12.217) и след изграждането му двата имота ще бъдат присъединени към водопровода.
Съгласно представената информация няма да се формират отпадъчни води - битови и производствени и от двете сгради за отглеждане на животните тъй като: животните ще се отглеждат на сламена постеля и помещенията ще се почистват сухо; за животните в тези имоти ще се грижи персонала, който отглежда животните и в съседния имот (имот с идентификатор 77058.12.170, също собственост на възложителя) и ще полза битовото помещение в имот с идентификатор 77058.12.170.
Достъпът до двете сгради ще се осъществява по граничещия с имотите селскостопански път – имот с идентификатор 77058.12.217.
Инвестиционното предложение попада самостоятелно в обхвата на т. 1, буква “д” на Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и т. 2 на ЗООС и подлежи на преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС.
Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на РИОСВ – Благоевград.
На основание чл. 4а, ал. 2 от Наредбата за ОВОС е извършена проверка, относно допустимостта на предложението спрямо режимите в утвърдените планове за управление на речните басейни (ПУРБ) и план за управление на риска от наводнения (ПУРН) на Западнобеломорски район.
Съгласно становище с изх. № П-01-219(3)/14.10.2022 г. на директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ (копие от което Ви предоставяме за съобразяване), инвестиционното предложение е допустимо спрямо режимите, определени в утвърдените План на управление на речните басейни на ЗБР (2016 – 2021 г.) и План за управление на риска от наводнения на ЗБР (2016 – 2021 г.), при спазване на разпоредбите на Закона за водите и условията, описани в становището.

ІІ. По отношение изискванията на чл. 31, ал. 4 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):

Инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в границите на защитени зони по Закона за биологичното разнообразие.
Имотите, предмет на инвестиционното предложение граничат с границата на защитена зона BG0002076 „Места” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-532/26.05.2010 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ, бр. 51/2010 г.).
Съгласно разпоредбите на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологично разнообразие (ЗБР) и чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73 от 2007 г., изм. и доп.), инвестиционното предложение подлежи на оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитените зони от екологичната мрежа Натура 2000
След анализ на представената информация и на основание чл. 40, ал. 3 от Наредбата за ОС, въз основа на критериите по чл. 16 от същата, преценката за вероятната степен на отрицателно въздействие е, че инвестиционното предложение няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху местообитания на видове птици и популации, предмет на опазване в защитена зона BG0002076 „Места”.
Копие от писмото е изпратено до кмета на община Хаджидимово и директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“