Съдържание

Посетители

В момента има 139  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Птица жертва на бракониери

Сива чапла стана жертва на бракониери край Благоевград. Птицата на видимо млада възраст и все още жива бе открита вчера от експерти на РИОСВ в района на рибарниците, под квартал “Струмско” в областния център. Спасителната акция е проведена веднага след постъпил сигнал на “зеления” телефон на инспекцията. Чаплата е в тежко състояние, с почти откъснато крило.

Според експертите, то ще бъде ампутирано и защитената птица никога няма да се върне обратно в природата.

Екземплярът спешно е изпратен в Центъра за рехабилитация и размножаване на редки видове в Стара Загора.  По всяка вероятност чаплата ще остане завинаги под грижите на специалисти от центъра и ще бъде използвана в размножителна програма.

Сивата чапла е защитен животински вид и е включена в Приложение 3 на Закона за билологичното разнообразие /ЗБР. Според ЗБР   всяка форма на умишлено улавяне или убиване на екземпляри от защитен вид се наказва с глоба до 5 000лв.  за физически и до 10 000лв. за юридически лица

 

Независимо от многобройните предупреждения и засилен контрол, експертите на РИОСВ често се натъкват на следи от посегателство и върху защитени видове птици, както и на доказателства за използване на непозволени средства при лов и ловуване през нощта. В случай на забелязана птица, нуждаеща се от помощ, гражданите могат да подадат сигнал в РИОСВ на познатия “зеления” тел. 88-51-60,  в рамките на работното време или на моб. тел 0887/556246.