Съдържание

Посетители

В момента има 162  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Инициативи за отбелязване на Европейския ден на „Натура 2000 ” – 21 май 2024 г.

logo

 

РИОСВ – Благоевград отбеляза 32-та годишнина от създаването на мрежата „Натура 2000“ с образователни инициативи в гр. Петрич.

На 21 май – Европейския ден на „Натура 2000“, експерти от РИОСВ – Благоевград представиха образователна презентация пред гимназистите от осмите и десетите класове на Профилирана гимназия „Пейо К. Яворов“, гр. Петрич. Младежите се запознаха с целите за управление на защитените зони и с основните принципи за определянето им, с екологичните, социалните и икономическите ползи, както и за проблемите за ефективното опазване. Дискутираха дългосрочното оцеляване на най-ценните и застрашени видове и местообитания, в съответствие с основните международни договорености в областта на опазването на околната среда и биологичното разнообразие.

През същия ден, в Исторически музей – Петрич се проведе представяне на мрежата от защитени зони „Натура 2000“. В рамките на събитието, учениците от пети клас на Иновативно III ОУ „Гоце Делчев“ и от шести клас на СУ „Никола Вапцаров“ научиха повече за видовете, предмет на опазване в защитена зона BG0002098 „Рупите“ за опазване на дивите птици и на защитена зона BG0001023 „Рупите – Струмешница” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. За опознаване на видовете и изграждане на отговорно отношение към тяхното опазване, в музейната работилница учениците ги рисуваха върху текстилни торбички, които могат да използват многократно и да не замърсят планета Земя.

Снимки от събитията