Съдържание

Посетители

В момента има 175  гости и няма потребители и в сайта

Новини

113 броя проверки на 94 обекта са извършени от РИОСВ – Благоевград през месец март

03 otchet wПрез месец март 2024 г. от експертите на РИОСВ – Благоевград са извършени общо 113 проверки на 94 обекта, като 19 броя от проверките са извънредни – 7 броя по жалби и сигнали, 3 броя по изпълнение на предписание, 4 брой по постъпила информация, 1 брой по налагане на санкция, 1 бр. на нов обект, 2 броя по искане на органите на МВР и прокуратурата и 1 бр. по заповед/писмо на МОСВ.

В рамките на осъществения контрол през месеца са дадени 34 предписания за отстраняване на констатирани несъответствия и предприемане на мерки. За периода са постъпили 14 броя жалби и сигнали, по които са предприети съответните мерки.

Съставени са 3 броя акта за установяване на административно нарушение: 1 бр. за извършено нарушение на Закона за водите за ползване на повърхностен воден обект с цел заустване на отпадъчни води без необходимото за това основание и 2 броя по Закона за управление на отпадъците за допуснато запалване на отпадъци в РДНО и 1 бр. за установено нерегламентирано изгаряне на отпадъци.

През месеца е издадено 1 брой наказателно постановление, с което е наложена имуществени санкции в размер на 1000 лева – за извършено нарушение на Закона за опазване на околната среда от Община за неизпълнение на условие в издадено Комплексно разрешително. Сключени са 2 броя споразумения между нарушителя и наказващия орган за приключване на административнонаказателното производство по установени нарушения на Закона за чистотата на атмосферния въздух и Закона за управление на отпадъците.

През м. март e прието изпълнението на 10 екопроекта с осигурено финансиране от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда в рамките на Национална кампания „Чиста околна среда“. Приети са 9 реализирани обекта и на извършени дейности по 1 проект на териториите на община Петрич, община Гоце Делчев, община Разлог и община Банско. Проектите са „Реконструкция и доизграждане на канализационна мрежа и ПСОВ на с. Първомай, община Петрич, обл. Благоевград – Етап 1“; „Изграждане на детска площадка с. Корница“; „Изграждане на детска площадка в с. Делчево, общ. Гоце Делчев“; „Изграждане на детска площадка в гр. Гоце Делчев“; „Обичам природата и аз участвам“ в ДГ „Радост“, гр. Гоце Делчев“; „Песен за природата“ в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Гоце Делчев; „Пъстра дрешка за земята“ в ДГ „Радост“, гр. Разлог; „Зелен хъб - тук играя, пея, уча се, чета“ в СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“, гр. Разлог; „Обичам природата и аз участвам“ в с. Бачево, общ. Разлог и „Възстановяване на детска площадка в градски парк“ в гр. Добринище, общ. Банско.

За отбелязване на Световния ден на водата – 22.03.2024 г. от РИОСВ – Благоевград са проведени 15 броя инициативи, от които са обхванати над 1100 деца и ученици от девет училища и две детски градини, разположени в пет различни общини и две различни области от териториалния обхват на РИОСВ - Благоевград.

Пълният текст на месечния отчет е публикуван на интернет страницата на РИОСВ – Благоевград в секция „Контролна дейност“, подсекция „Месечни отчети“.