Съдържание

Посетители

В момента има 280  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Световен ден на околната среда – 5 юни 2023 г.

WED

 

Световният ден на околната среда, отбелязван всяка година на 5 юни е сред международни дни за действия, насочени към опазване на околната среда.

Денят на околната среда се координира от Програмата на ООН за околната среда (UNEP) и се провежда ежегодно от 1974 г. насам, като се е превърнал в най-голямата глобална платформа за популяризиране на действия свързани с опазването на околната среда и с милиони хора от цял свят, ангажирани да защитят планетата.

Темата на Световния ден на околната среда тази година ще се съсредоточи върху решенията за замърсяването с пластмаса в рамките на кампанията #BeatPlasticPollution. Денят е напомняне, че действията на хората по отношение на замърсяването с пластмаса имат значение. Стъпките, които правителствата и бизнеса предприемат за справяне със замърсяването с пластмаса, са следствие от това действие. Време е да ускорим и прехода към кръгова икономика. Време е да победим замърсяването с пластмаса.

Светът е залят от пластмаса. Всяка година се произвеждат повече от 400 милиона тона пластмаса, като половината от тях са проектирани да се използват само веднъж. От тях по-малко от 10 процента се рециклират. Приблизително 19-23 милиона пластмасовите изделия попадат в езера, реки и морета. Днес пластмасата задръства нашите сметища, изтича в океана и се изгаря в токсичен дим, което я прави една от най-сериозните заплахи за планетата.

Кампанията за Световния ден на околната среда за 2023 г. #BeatPlasticPollution призовава за глобални решения за борба със замърсяването с пластмаса. Ще покаже как страните, бизнеса и хората се учат да използват материала по-устойчиво, предлагайки надежда, че един ден замърсяването с пластмаса ще остане в историята.

Повече информация: https://www.worldenvironmentday.global/ .

РИОСВ – Благоевград ще отбележи празника с провеждане на:

  • Открити уроци и тематични занимания в Детска градина „Д-р Тодора Миладинова”, гр. Рила и в Основно училище „Аверкий Попстоянов“, гр. Рила, на 02.06.2023 г.
  • „Планетата ни се задъхва от пластмаса“ – презентации в Регионална библиотека „Димитър Талев“, гр. Благоевград пред ученици от V СУ „Георги Измирлиев“ и от 3 ОУ „Димитър Талев“, гр. Благоевград, на 05.06.2023 г.
  • Участие в съвместно честване на Световния ден на околната среда, заедно с институциите в региона, пряко свързани с изследването и опазването на околната среда в , на 05.06.2023 г. гр. Благоевград на открито – пространството между Регионален исторически музей и Младежки дом.
  • Екологични инициативи под мотото „Да победим замърсяването с пластмаса” в Исторически музей – Петрич, на 06.06.2023 г. През целия ден в музея ще се провеждат открити уроци и тематични образователни игри, посветени на проблема със замърсяването с пластмаса, нейното рециклиране и предотвратяването на повторно замърсяване.