Съдържание

Посетители

В момента има 273  гости и няма потребители и в сайта

Новини

„ОТ ДЕЦАТА ЗА ВОДАТА“

Ot decata za vodata  

Световният ден на водата тази година призовава хората „Бъдете промяната, която искате да видите в света“. За разпространение на посланията на кампанията, РИОСВ – Благоевград посвети седмицата от 20-24.03.23 г. на водата и достигна до подрастващи от различни населени места и на различни възрасти.

 

 

 

 

На 20.03.2023 г. представител на РИОСВ – Благоевград проведе открити уроци с учениците от пети и шести клас на Средно училище (СУ) „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Кресна, а на 21.03.2023 г. с учениците от осми клас на Професионална гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“, гр. Благоевград. Темата на уроците е състоянието на водните ресурси и как може да променим начина си на живот, за да намали консумацията на вода и да я опазваме чиста. Интерес предизвика представяне на работата на пречиствателните станции за отпадъчни и питейни води и ролята им в опазване на чистотата на водните обекти. От учениците от десети клас на гимназията са изработени специални табла, изложени на входа, които показват кръговрата на водата и дават ценни съвети за пестенето й.

На 22.03.2023 г. със съдействието на „ВиК“ Благоевград са проведени посещения на тематични обекти. Учениците от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Крупник и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Симитли посетиха на Музея на водата в гр. Благоевград. С атрактивността и уникалността си, музеят успя да привлече вниманието на децата. Те се запознаха с всякакви водни съоръжения и чрез специално изработени композиции и информационни табла имаха възможност да проследят пътя на водата – от извора в пречиствателна станция за питейни води, в тръбата, през чешмата, в канала, през пречиствателната станция за отпадъчни води и пак в реката екологично чиста. Запознаха се със различни опознавателни и обучителни материали, представени по начин, който привлича вниманието им. След това учениците посетиха Пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) в гр. Благоевград, където видяха на място процеса на пречистване на водата от канализацията и връщането й обратно в р. Струма екологично чиста. По време на посещенията от представител на РИОСВ – Благоевград се проведе беседа за ценността на водния ресурс и необходимостта от промяната в начина ни на живот.

Студенти от специалност „Екология и опазване на околната среда“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“, гр. Благоевград, също се включиха активно в инициативите за отбелязване на празника. На 22.03.2023 г. посетиха ПСОВ в гр. Благоевград и Пречиствателната станция за питейни води в с. Дъбрава. По време на посещението студентите получиха нови знания и затвърдиха вече придобитите такива в областта на пречистване на водите. Имаха възможност да видят как се случват нещата на място, както и да обсъдят темата с представителите на РИОСВ – Благоевград и „ВиК“, гр. Благоевград.

На 24.03.2023 г. децата от Целодневна детска градина №3 „Детелини“ също посетиха Музея на водата. Малчуганите искрено се забавляваха с цветните съоръжения и макети в музея, както и с тематичната 3Д инсталация. Вдъхновени от притчата за колибрито, въпреки че са едва петгодишни, децата заявиха, че са достатъчно големи да се грижат за най-голямото богатство – водата.

Снимки от инициативите