Съдържание

Посетители

В момента има 660  гости и няма потребители и в сайта

Новини

СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА – УСКОРЯВАНЕ НА ПРОМЯНАТА

logoСветовният ден на водата всяка година се отбелязва на 22 март и има за цел да привлече вниманието на хората върху значението на водата и необходимостта от опазването й.

 

 

 

 

 

 

Wwwd2023 action web release vs2

Отбелязва се официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на водата. Световният ден на водата тази година призовава хората „Бъдете промяната, която искате да видите в света“. Позовавайки се на древна история от народа кечуа в Перу за колибри, което носи капки вода, за да потуши голям горски пожар, кампанията насърчава хората да направят всичко възможно, за да помогнат за разрешаването на кризата с водата и подобряване на санитарно-хигиенните условия.

 

 

 

Темата на Световния ден на водата тази година е „Ускоряване на промяната: партньорства и сътрудничество“. Още през 2015 г. светът се ангажира с Цел 6 за устойчиво развитие (ЦУР 6) на Програмата на ООН за устойчиво развитие – обещание да се осигури достъпност, устойчиво управление на водите, чиста питейна вода и санитарно-хигиенни условия за всички до 2030 г. За съжаление, не доброто управление на целия воден цикъл подкопава напредъка по всички основни глобални проблеми - от здравето до глада, от равенството между половете до работните места, от образованието до индустрията, от бедствията до мира.

Повече информация може да намерите на официалния сайт на Деня на водата: https://www.worldwaterday.org/ .

РИОСВ – Благоевград ще отбележи празника с организиране на следните инициативи с ученици и студенти:

  • Конкурс за тематична рисунка в Национална хуманитарна гимназия (НХГ) „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Благоевград – м. март, 2023 г.
  • Изложба в сградата на НХГ, гр. Благоевград – от 21.03.2023 г.
  • Открити уроци с учениците от пети и шести клас на Средно училище „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Кресна – 20.03.2023 г.
  • Посещение на Музея на водата в гр. Благоевград от ученици от Средно училище СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Крупник, общ. Симитли – 22.03.2023 г.
  • Посещение на Пречиствателна станция за отпадъчни води в гр. Благоевград от студенти от Югозападен университет „Неофит Рилски“, гр. Благоевград и на учениците от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Крупник – 22.03.2023 г.
  • Посещение на Пречиствателната станция за питейни води в с. Дъбрава, общ. Благоевград от студенти от Югозападен университет „Неофит Рилски“, гр. Благоевград – 22.03.2023 г.

БРОШУРА на кампанията.