Съдържание

Посетители

В момента има 222  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Партньорска среща по проект BIO2CARE в Благоевград

BIO2CAREgreen   1890

В периода 13-15 октомври 2019 г. в гр. Ксанти, Гърция, се проведе Пета среща на Комитета за управление на Проект № 1890 „Укрепване на капацитета на защитените територии чрез иновативна методология за устойчивост“ – BIO2CARE, съфинансиран от ЕС по Програмата за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-А Гърция-България“ 2014-2020.

Домакин на срещата беше Водещия партньор - Тракийски университет „Демокрит“; присъстваха и представители на останалите гръцки партньори: Община Нестос, Природонаучен музей Гуландрис/Гръцки център „Биотоп на влажните зони“, Национална конфедерация на хората с увреждания, клон Северна Гърция и българските партньори по проект BIO2CARE: Дирекция „Национален парк Рила“, Югозападният университет „Неофит Рилски“ - Благоевград и сдружение Пирински туристически форум.

Целта на срещата бе обстойно запознаване с извършените дейностите по проекта до момента, обсъждане на настоящи и бъдещи отговорности от страна на всички партньори, постигнати резултати и срокове за изпълнение.

Участие в срещата взеха както българските партньори - Регионална инспекция по околна среда и водите - Благоевград, Дирекция „Национален парк Рила“, Югозападният университет „Неофит Рилски“ - Благоевград и сдружение Пирински туристически форум, така и гръцките - Тракийски университет „Демокрит“, Община Нестос и Природонаучен музей Гуландрис/Гръцки център „Биотоп на влажните зони“.

Проектът „Засилване на капацитета на защитените територии чрез иновативна методология за устойчиво развитие“ или BIO2CARE, финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014 – 2020 г. получи официално удължаване до м. юли 2020 г. Удължаването е необходимо, за да може специализираната посетителска инфраструктура за хора със специални нужди, която се изгражда в момента във връзка с Национален парк „Рила“ в България и Национален парк „Източна Македония и Тракия“ в Гърция, да бъде одитирана и тествана от Националната конфедерация на хората с увреждания на Гърция, партньор по проекта.

По проекта предстоят и поредица от обучения и информационни събития за представяне на постигнатите от партньорите резултати пред широката общественост и различни специализирани групи заинтересовани страни, вкл. научни и образователни институции, местни власти, медии, неправителствени организации и други. Предстои да бъде открит Посетителският и информационен център към Дирекцията на Национален парк „Рила“ в гр. Благоевград.