Съдържание

Посетители

В момента има 373  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Седем защитени зони по Натура 2000

Националният съвет по биологично разнообразие (НСБР) - консултативен орган към министъра на околната среда и водите, взе решения за разширение на съществуващи и определяне на нови места за опазване на дивите птици за общо седем защитени зони, които обхващат 244 935 хектара:

  • защитена зона ”Рилски манастир” - осигурява съвпадение на границите за защита на птиците и границите за защита на местообитанията с обхват 25 833 ха.
  • защитена зона „Българка” - също се осигурява съвпадение на границите за защита на птиците и границите за защита на местообитанията с обхват 23 966 ха.
  • защитена зона „Западни Родопи” – разширение с 61 389 ха.
  • защитена зона „Ломовете” – разширение с 29 930 ха.;
  • защитена зона „Пирин Буфер”- нова зона с обхват 31 801 ха.;
  • защитена зона „Централен Балкан Буфер” – нова зона с обхват 71 984 ха;
  • зона за местообитанията „Остров Вардим” - осигурява съвпадение на границите за защита на птиците и границите за защита на местообитанията с обхват 1167 ха.

Предстои зоните да бъдат предложени за утвърждаване от Министерския съвет.

С приемането на тези предложения площта на мрежата от защитени зони за птиците се увеличава с 2.2 % от националната територия, или покритието на мрежата от защитени зони за птиците става 22,6 % от територията на страната.
Тъй като в основната си част тези предложения се припокриват със съществуващи защитени зони за местообитанията, общото покритие на мрежата Натура 2000 със сегашното разширение става 34,34%.

Така България увеличава от 89 на 98 процента територията на първоначално предложените зони за опазване на птици /т. нар. орнитологично важни места/ и практически покрива изцяло европейските изисквания във връзка с наказателната процедура за недостатъчност на защитените зони за птиците по НАТУРА 2000, започнала срещу страната ни през 2007 г.