Съдържание

Посетители

В момента има 201  гости и няма потребители и в сайта

Новини

Среднозимно преброяване на водолюбивите птици от 14 до 16 януари

От 14.01 до 16.01.2011 г. ще се проведе среднозимно преброяване на водолюбивите птици по поречието на река Струма от с. Кулата до с. Бело поле, поречие на река Места и прилежащите големи и малки язовири и др. водоеми. 

Освен структурите на Министерство на околната среда и водите, участие в съвместните екипи ще вземат и представители на Българско дружество за защита на птиците, BirdLife България, Българска орнитологична централа, Сдружение с нестопанска цел “Зелени Балкани”, Сдружение за дивата природа “Балкани”, Фонд за дивата флора и фауна и фондация “Льо Балкан”.

Преброяването се координира от Wetland International, извършва се едновременно в цяла Европа и е официално приета методика за мониторинг на биологичното разнообразие.

Целта на преброяването, е да се установи числеността, видовия състав и местата на струпване на водолюбивите птици. Събраната точна информация служи за оценка на промените в състоянието на популациите на птиците, което от своя страна е индикатор за промените в околната среда и последствията от тях за биологичното разнообразие и хората.

В нашата страна ще бъдат обследвани 50 територии, като тяхното отчитане осигурява до 98% от числеността на зимуващите в България популации. Сред тях са популациите на 8 вида водолюбиви птици застрашени в международен мащаб, многократно повече такива, застрашени в Европа и обявени за защитени от Националното законодателство.

На територията на РИОСВ – Благоевград екипите ще обследват поречието на река Струма от с. Кулата до с. Бело поле,  поречието на река Места и прилежащите големи и малки язовири и др. водоеми. Експертите на ще проверят състоянието на влажните зони, заплахите за птиците и техните местообитания. Обект на обследването ще са главно видовете от разредите: Гмуркачоподобни, Гмурецоподобни, Буревестникоподобни, Пеликаноподобни, Щъркелоподобни, Гъскоподобни, Дъждосвирцоподобни, семействата Жеравови и Дърдавцови. Освен видовете от тези групи, ще бъдат наблюдавани и всички видове от други разреди пряко или косвено свързани с влажните зони.

Резултатите от преброяването, включващо и данни от другите екипи, обследващи поречие на река Места и горното течение на река Струма, ще предоставим на обществеността да края на месец януари.