Съдържание

Посетители

В момента има 95  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2019

Съобщение №88/2019

Изх. №404(1)/12.02.2019 г.

инвестиционно предложение „Цех за производство на щампи и дърводелска работилница в УПИ VII, кв. 1, имот № 1253, Стопански двор „Мацкова градина“, местност „Друма“, землище на с. Поленица, община Сандански, област Благоевград“

Възложител:„АЛЕКС - АВ“ ЕООД

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с вх. №404/06.02.2019 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (ДВ, бр. 73/2007 г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционното предложение „Цех за производство на щампи и дърводелска работилница в УПИ VII, кв. 1, имот № 1253, Стопански двор „Мацкова градина“, местност „Друма“, землище на с. Поленица, община Сандански, област Благоевград“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената с уведомлението информация и документация в горепосочения имот с площ 1568 м2 е изградена дърводелска работилница с разгъната застроена площ 432 м2, за която от кмета на община Сандански е издадено Удостоверение № АБ-02-7/21.01.2019 г. за търпим строеж, съгласно разпоредбата на § 124, ал. 1 от ПРЗ към ЗИД на Закона за устройство на територията. Имотът и съществуващата в него сграда са водоснабдени и захранени с електроенергия. Образуваните отпадъчни води от съществуващата сграда са включени в съществуващата канализация на стопански двор „Мацкова градина“.
С настоящото инвестиционно предложение е предвидено изграждане на пристройка към съществуващата сграда, след което в застроената площ от 644 м2 да бъдат обособени дърводелска работилница на площ от 90 м2 и цех за производство на щампи на площ 554 м2. В същата е предвидено обособяване и на офис за административно обслужване на дейностите и санитарни помещения за работещите.
В частта от сградата предвидена за цех за щампи ще бъде разположена линия за щампиране. В цеха ще се извършва ситопечат върху текстил, като за целта ще се използват бои на водна основа. Технологичния процес за производство на щампи ще включва: доставка на суровини и материали (текстил, бои) и складиране; изработване на моделите за щамповане; поставяне на ситата за щамповане; поставяне на съответните бои на ситата; печатане на дрехата; съхранение на печата при определена температура в специални фурни; запечатване на печата на преса (с цел запазване в най - голяма степен на боята върху текстила).
Съществуващата дърводелска работилница ще продължи дейността си и в нея ще се извършват следните дейности: рендосване и калибриране на дъски, греди и талпи по размери зададени от възложител.
Не се предвижда изграждане на нови външни връзки към съществуващите водопроводна, канализационна и електропреносна мрежа на населеното място.
Така заявено инвестиционното предложение не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
Инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най-близо е разположена защитена зона BG0001028 „Среден Пирин - Алиботуш“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна включена в списъка от защитени зони, приет с Решение на Министерски съвет № 802/04.12.2007 г. (обн. ДВ бр.107/2007 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с инвестиционното предложение дейности, както и обстоятелствата, че същите ще се реализират извън обхвата на защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, не се предполага фрагментиране, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони, не се създава преграда възпрепятстваща миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване в защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявеното инвестиционно предложение „Цех за производство на щампи и дърводелска работилница в УПИ VII, кв. 1, имот № 1253, Стопански двор „Мацкова градина“, местност „Друма“, землище на с. Поленица, община Сандански, област Благоевград“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми компетентния орган за промените, в срок до 14 дни от настъпването им.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград