Съдържание

Посетители

В момента има 655  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2019

Съобщение №65/2019

Изх. №168(1)/04.02.2019 г.

Уведомление за „Изменение на инвестиционно предложение „Изграждане на търговски крайпътен комплекс - бензиностанция, газстанция, търговски обект и ТИР-паркинг в поземлен имот №014004, местност „Градините“ в землището на с. Чучулигово община Петрич, област Благоевград“, предвиждащо изграждане на локално платно с временни пътни връзки към АМ „Струма“ от км 438+500 до 438+160 м“

Възложител: „ОМВ БЪЛГАРИЯ“ ООД ЕИК 121759222

Във връзка с внесеното от упълномощеното от Вас лице уведомление с Вх. №168/18.01.2019 г. на РИОСВ – Благоевград за „Изменение на инвестиционно предложение „Изграждане на търговски крайпътен комплекс - бензиностанция, газстанция, търговски обект и ТИР-паркинг в поземлен имот №014004, местност „Градините“ в землището на с. Чучулигово община Петрич, област Благоевград“, предвиждащо изграждане на локално платно с временни пътни връзки към АМ „Струма“ от км 438+500 до 438+160 м“, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Изменението на инвестиционно предложение „Изграждане на търговски крайпътен комплекс - бензиностанция, газстанция, търговски обект и ТИР-паркинг в поземлен имот №014004, местност „Градините“ в землището на с. Чучулигово община Петрич, област Благоевград“, предвиждащо изграждане на локално платно с временни пътни връзки към АМ „Струма“ от км 438+500 до 438+160 м“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
За инвестиционното предложение „Изграждане на търговски крайпътен комплекс - бензиностанция, газстанция, търговски обект и ТИР-паркинг в поземлен имот №014004, местност „Градините“ в землището на с. Чучулигово община Петрич, област Благоевград“ е проведена процедура по преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), съвместена с процедурата по оценка за съвместимост с предмета и целите на опазване на защитените зони по чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), приключила с Решение №БД-44-ПР/27.07.2016 г. на директора на РИОСВ – Благоевград за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС. С решението е преценено да не се извърша ОВОС, съобразено и с преценката, че същото няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, видове и техните местообитания, предмет на опазване в защитените зони.
Съгласно представената информация, към момента е започнала реализацията на инвестиционното предложение въз основа на издадено Разрешение за строеж №131/01.09.2017 г. от главния архитект на община Петрич за обект: „Търговски комплекс ОМВ Чучулигово ляво – 1097 АМ Струма и локално платно с временни пътни връзки към АМ „Струма“ – вход на км 438+500 ляво, изход на км 438+394 ляво находящ се в УПИ 4 и ПИ 014012 (АМ „Струма“, местност „Градините“, з-ще с. Чучулигово, Община Петрич, Област Благоевград“.
Изменението на горецитираното инвестиционно предложение е свързано с промени в първоначалните предвиждания за начина на осигуряване на подход към обекта от АМ „Струма“, а именно: вместо първоначалното предвиждане за осигуряване на подход към обекта от граничещата с имота АМ „Струма“ чрез пътна връзка съобразено с Комуникационно-транспортен план за имот 014004, съгласуван с Агенция „Пътна инфраструктура“ с писмо с Изх. №53-00-5556/19.09.2016 г., с изменението се предвижда да се проектира нова транспортна връзка за обслужване на имота от автомагистралата с цел осигуряване на общ достъп и със съседните имоти, както и повишаване на безопасността при влизане и излизане от магистралата, съобразено със съгласуван предварителен проект с писмо с Изх. №53-00-1072/05.02.2018 г. на Агенция „Пътна инфраструктура“.
С промяната се предвижда да се проектира нова транспортна връзка чрез локално платно към АМ „Струма“ с предвиден вход при км 438+500 и изход на км 438+160 м, ляво за обект „Търговски комплекс ОМВ Чучулигово“. Предвижда се да бъде оформено платно с широчина 6.0 м и дължина 360 м в сервитута на АМ „Струма“ и имот №011004, идентичен с поземлен имот с идентификатор 81832.14.4 по одобрените кадастрална карата и кадастралните регистри на с. Чучулигово, община Петрич, област Благоевград. Реализацията на инвестиционното предложение е свързана с извършване на изкопно-насипни работи по оформяне на локалното платно, без да се предвижда ползване на взрив.

Всички останали предвиждания на инвестиционното предложение „Изграждане на търговски крайпътен комплекс - бензиностанция, газстанция, търговски обект и ТИР-паркинг в поземлен имот №014004, местност „Градините“ относно местоположение, обема и характера на дейностите, оценени чрез процедурата по преценяване на необходимостта от ОВОС, в резултата на която е постановено горецитираното решение по преценяване на необходимостта от ОВОС, не се променят.
Така заявеното „Изменение на инвестиционно предложение „Изграждане на търговски крайпътен комплекс - бензиностанция, газстанция, търговски обект и ТИР-паркинг в поземлен имот №014004, местност „Градините“ в землището на с. Чучулигово община Петрич, област Благоевград“, предвиждащо изграждане на локално платно с временни пътни връзки към АМ „Струма“ от км 438+500 до 438+160 м“ не попада самостоятелно в обхвата Приложения № 1 № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Не са налични основания предвидените дейности да се считат за изменение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 2 от ЗООС, което може да доведе до значително въздействие върху околната среда, тъй като дейностите ще се извършват в сервитута на автомагистралата и не се засягат частни имоти, при извършване на строителните дейности не се очакват значителни отрицателни въздействия върху атмосферния въздух, количествата на генерираните отпадъци по време на строителството и начина им на третарне, както и не се очакват различни въздействия по време на експлоатацията на обекта, предвид което не подлежи на регламентираните с глава шеста от ЗООС процедури по оценка на въздействие върху околната среда и екологична оценка.
Изменението на горепосоченото инвестиционно предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най-близо са разположени защитена зона BG0002098 „Рупите” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-282/16.03.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 28/2010 г.) и защитена зона BG0001023 „Рупите - Струмешница“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №802/04.12.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 107/2007 г., изм. и доп.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвижданията, както и обстоятелствата, че същите ще се реализират извън обхвата на защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, не се предполага фрагментиране, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони, не се създава преграда възпрепятстваща миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване в защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявеното „Изменение на инвестиционно предложение „Изграждане на търговски крайпътен комплекс - бензиностанция, газстанция, търговски обект и ТИР-паркинг в поземлен имот №014004, местност „Градините“ в землището на с. Чучулигово община Петрич, област Благоевград“, предвиждащо изграждане на локално платно с временни пътни връзки към АМ „Струма“ от км 438+500 до 438+160 м“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото писмо се отнася само за заявените параметри и предвиждания за изменението на горецитираното инвестиционно предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград