Съдържание

Посетители

В момента има 192  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2018

Съобщение №922/2018

Изх. №3335(4)/05.10.2018 г.

инвестиционно предложение „Изграждане на екологичен оборно-пасищен комплекс за природосъобразно отглеждане на 50 бр. крави за мляко в поземлен имот с номер 158081 в местността Раковица, землище на с. Баня, община Разлог, област Благоевград“

Възложител:В. В. Д.

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. №3335/21.09.2018 г. на РИОСВ – Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (ДВ, бр. 73/2007г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционното предложение „Изграждане на екологичен оборно-пасищен комплекс за природосъобразно отглеждане на 50 бр. крави за мляко в поземлен имот №158081 в землището на с. Баня, община Разлог, област Благоевград“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
С инвестиционното предложение се предвижда изграждане на екологичен оборно-пасищен комплекс за природосъобразно отглеждане на 50 крави за мляко в поземлен имот с номер 158081 в местността Раковица, землище на с. Баня, община Разлог, област Благоевград, с площ 4.902 дка и регистриран начин на трайно ползване „Животновъдна ферма“ съгласно приложената скица №Ф00547/26.06.2017 г., презаверена на 27.08.2018 г. За инвестиционно предложение „Изграждане на животновъдна ферма за отглеждане на 15 бр. крави в поземлен имот №158081 в землището на с. Баня, община Разлог, област Благоевград“ РИОСВ – Благоевград се е произнесла по реда и при условията на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС с писмо с Изх. №180(1)/26.01.2017 г.
Предвижданията на настоящото инвестиционно предложение са свързани с изграждане на технологична инфраструктура съставлява следните подобекти:
• Подобект 1: Изграждане на контролиран вход на животновъдния обект;
• Подобект 2: Обор 1 – новопостроена сграда за отглеждане на дойни, сухостройни крави и бременни юници с дворчета за разходка с капацитет 50 крави и с обща технологична площ в размер на около 999.43 кв. м, в която се предвижда да се обособят следните функционални зони: зона за движение, лежане и почивка на животните върху несменяема компостираща постеля с обща технологична площ около 627.25 кв. м и дълбочина от 0.6 м, която ще се постави върху трамбована пръст с наклон към отводнителна дренажна тръба, която се предвижда да бъде заустена в буферна изгребна шахта; зона за хранене; хранителна пътека; 1 родилен и 1 изолационен бокс и технологичен коридор за движение на хора и животни. Към обора се предвижда да се обособят дворчета за разходка на животните;
• Подобект 3: Обор 2 – новопостроена сграда за отглеждане на телета от 3 до 16 месеца с обща технологична площ около 158.25 кв. м с общо 25 скотоместа. Технологията на отглеждане на телетата е оборно-пасищно, върху дълбока несменяема постеля, свободно в 5 групови бокса. Предвидените за обособяване функционални зони са: зона за движение, лежане и почивка върху дълбока несменяема постеля с обща технологична площ около 82.50 кв. м, дълбочина 0.30-0.40 м, която ще се постави трамбована пръст с наклон към отводнителна дренажна тръба, която се предвижда да бъде заустена в буферната изгребна шахта при Обор 1; зона за хранене и хранителна пътека. Към обора се предвижда да се обособят дворчета за разходка на животните и интегрирана площадка за ситуиране на 4 индивидуални клетки за отглеждане на телета до 15-ия ден и 2 групови бокса за отглеждане на телета до 3 месеца;
• Подобект 4: Плосък склад за съхранение на фуражи с площ около 92 кв. м и помещение за производство на концентриран фураж с площ около 33 кв. м, с интегрирани към него склад за добавки и заместители и стая на оператора;
• Подобект 5: Доилна зала с помощни помещения и административно-битова част, в който е предвидено да се обособят следните помещения: доилна зала и помощни помещения за съхранение на мляко, вакуум помпа, за измиване и дезинфекция, за съхранение на доилни материали, за съхранение на ветеринаро-медицински препарати, за съхранение на млекозаместител, стая за управителя, стая за почивка за персонала и санитарен възел;
• Подобект 6: Технологични площадки за обслужване на технологична линия „Хранене и фуражна база“ и технологична линия „Безопасно съхранение и разхвърляне на тор/компост“, към която се предвижда да бъдат обособени технологична площадка за буферно съхранение на компост и твърда торова маса без постеля от дворчетата за разходка (ТД 1), предвидена с местоположение в северната страна на Обор 1 на и допълнителна буферна торова площадка (ДБП 2), предвидена да се ситуира в съседния имот с номер 158089 в землището на с. Баня, собственост на възложителя.
Торовите площадки е предвидено да бъдат изпълнени по начин непозволяващ проникването на течни фракции в почвата и подпочвените води. Течните торови фракции, които ще се отделят в дворчетата за разходка при Обор 1 и Обор 2 се предвижда да се оттичат в отводняващ канал и отвеждат в предвидена за изграждане помощна изгребна шахта (при Обор 1), от където ще се изпомпват и дозирано разпръскват на полето с поемна цистерна за течен тор.
През пасищния период (около 185 дни) се предвижда животните да са целодневно на паша в екологичен пасищен комплекс на площ от около 673.4 ха в землището на с. Баня и на гр. Банско с естествен тревостой, площи засети с легуминозни култури и угари, които се предвижда да бъдат засети с изкуствен тревостой от многогодишни житно-бобови смески. Пасищния комплекс се предвижда да се използва редувано по години, комбинирано – сенокосно и пасищно. В зависимост от тревостоя, животните се предвижда да се дохранват в обора с грубо ливадно и/или люцерново сено.
През оборния период храненето е предвидено да е организирано на база ливадно/люцерново сено, сенаж и концентриран фураж.
Предвидената за използване компостираща постеля в зоната за лежане на животните представлява компостиращ материал, който ще се доставя с моторно превозно средство и ще се разхвърля на ръка или с помощта на малогабаритна техника. Процеса на компостиране е аеробен, поради което компостиращия материал, примесен с отделените от животните твърди и течни торови маси се предвижда да се аерира повърхностно на дълбочина 20-30 см ежедневно с помощта на ръчна фреза. Постелята с компоста се предвижда да се почистват два пъти годишно, като се складират временно на технологичната площадка.
Водоснабдяването на обекта се предвижда да се осъществи от съществуващата водопроводна мрежа на населеното място. Отпадъчните води от обекта ще са битово-фекални и се предвижда да бъдат отвеждани във водоплътна изгребна яма, разположена в границите на имота.
С настоящото инвестиционно предложение не е заявена необходимост от изграждане на нова техническа инфраструктура с цел електрозахранване на обекта. Не е заявена необходимост и от осигуряване на транспортен достъп.
Така заявеното инвестиционно предложение „Изграждане на екологичен оборно-пасищен комплекс за природосъобразно отглеждане на 50 бр. крави за мляко в поземлен имот с номер 158081 в местността Раковица, землище на с. Баня, община Разлог, област Благоевград“ не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
Инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близо е разположена защитена зона BG0001021 „Река Места” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №802/04.12.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 107/2007 г., изм. и доп.).
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по реда и при условията чл. 12, ал. 5 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС установи, че инвестиционното предложение е допустимо с Плана на управление на речните басейни на „Западнобеломорски район“ за басейново управление (ПУРБ на „ЗБР“ за БУ) (2016 – 2021 г.) и Плана за управление на риска от наводнения (ПУРН) на „ЗБР“ за БУ (2016 – 2021 г.) при спазване разпоредбите на Закона за водите и на условия, описани в т. 9 от становище на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” с Изх. № П-01-373(3)/03.10.2018 г., постъпило в РИОСВ – Благоевград с вх. №3335(3)/03.10.2018 г., копие от което прилагаме за съобразяване.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с инвестиционното предложение дейности, както и обстоятелствата, че същите ще се реализират извън обхвата на защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, не се предполага фрагментиране, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони, не се създава преграда възпрепятстваща миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване в защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявеното инвестиционно предложение „Изграждане на екологичен оборно-пасищен комплекс за природосъобразно отглеждане на 50 бр. крави за мляко в поземлен имот с номер 158081 в местността Раковица, землище на с. Баня, община Разлог, област Благоевград“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми компетентния орган за промените, в срок до 14 дни от настъпването им.
Приложение: 1. Копие от становище на БД „Западнобеломорски район“ с Изх. № П-01-373(3)/03.10.2018 г.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград