Съдържание

Посетители

В момента има 134  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2018

Съобщение №820/2018

Изх. №2911(1)/29.08.2018 г.

Инвестиционно предложение „Подобряване на утайковото стопанство на ПСОВ – Благоевград и привеждането му в съответствие с Плана за опазване на околната среда (ПООС) на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД - Благоевград чрез прилагане на биоинженерни технологии за третиране на утайките“

Възложител:„ВОДОСНАБДЯВАНЕ И КАНАЛИЗАЦИЯ“ ЕООД - БЛАГОЕВГРАД ЕИК 811047831

Във връзка с внесената от Вас в качеството на управител на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД - Благоевград документация с Вх. №2911/09.08.2018 г. на РИОСВ – Благоевград, която приемаме като уведомление по чл. 10, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73/2007г., изм. и доп.) за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от същата, Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционното предложение „Подобряване на утайковото стопанство на ПСОВ – Благоевград и привеждането му в съответствие с Плана за опазване на околната среда(ПООС) на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД - Благоевград чрез прилагане на биоинженерни технологии за третиране на утайките“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация инвестиционното предложение е свързано с изпълнение на План за опазване на околната среда (ПООС) на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград, за който с писмо с Изх. № ЕО-36/14.02.2017 г. на МОСВ възложителят е уведомен на основание, по реда и при условията на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС, че не е необходимо провеждане на процедура по екологична оценка по реда на Глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), както и че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от наредбата за ОС.
С инвестиционното предложение се предвижда осъществяване на заложени в ПООС мерки за управление на утайковото стопанство на пречиствателната станция за отпадъчни води – Благоевград (ПСОВ – Благоевград) с капацитет 87 520 е.ж., изградена в местността Рибарниците в землището на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград. Предвижданията са в посока третиране на утайките на мястото на образуване чрез прилагане на методи на ускорена биологична стабилизация с цел оползотворяване. За целта е предвидено да се използва микробиологичен инокулант - бактериален препарат BIOLIFE (БИОЛАЙФ) представляващ комбиниран високо концентриран бактериален препарат, предназначен за бързо и екологично разграждане на органичните и неорганичните вещества, съдържащи се в отпадъчните води. Чрез използването му се ускорява процеса на минерализация н органичните вещества, редуцира се общото количество на отпадъчната маса и се стабилизира утайката. Чрез прилагането на препарата се предвижда да се постигнат характеристики на крайния продукт от биоинженерно третиране на утайките, отговарящи на изискванията за субстрат за рекултивация на увредени терени, сметища, кариери и мини.
Технологичната схема за пречистване на отпадъчните води от населени места на ПСОВ – Благоевград е стандартната за такъв тип съоръжения, със съответните етапи на механично и биологично пречистване, и утайково стопанство, а именно: механично стъпало; биологично стъпало; вторично утаяване и утайково стопанство. Количеството на образуваните утайки е 2213 куб. м/год. Линията за третиране на утайките включва аеробен стабилизатор, утайкоуплътнител, силоз и инсталация за обезводняване с лентови преси. За стабилизиране на утайките се използва флокулант. Стабилизираната утайка се съхранява на изсушителни полета.
Третирането на утайките се предвижда да бъде провеждано в следните направления на технологичния процес:
• третиране на утайката „по пътя на водата“ чрез прилагане на препарата на място в биобасейна с цел намаляване на количествата излишна утайка и ускоряване на минерализацията на образуваната такава. Получената след употребата на препарата е утайка е стабилизирана, без мирис;
• третиране на утайките „по пътя на утайките“ чрез прилагане на ускорен процес на компостиране чрез смесване на частично стабилизираните утайки от изсушителните полета с препарат BIOLIFE и материали, отличаващи се с високо съдържание на сухо вещество (стърготини, натрошени парчета от дървесна кора или материали като слама, сухи листа).
Съобразно технологичния процес, готовият компост (Супербио) престоява на площадката още около месец за доузряване, след което е готов за употреба за рекултивация, противоерозионна защита и превенция на свлачищни зони. Дружеството е провело лабораторни изпитвания на химичните и микробиологичните показатели, и има изготвена здравно-екологична експертиза на частично стабилизираната утайка от изсушителните полета. В резултат от изпитванията са установени добри агрохимични показатели на утайките, както и съдържание на тежки метали под ПДК, заложени в българските и европейските норми за съдържание на тежки метали.
Инвестиционното предложение предвижда третиране на неопасен отпадък с код 19 08 05 – утайки от пречистване на отпадъчни води от населени места на площадка за третиране. Съгласно Приложение № 1 към чл. 2, ал. 2, т. 2 и 3 от Наредбата за разделно събиране на биоотпадъци и третиране на биоразградимите отпадъци (ДВ, бр. 11/2017 г.) същите спадат към допустимите биоотпадъци и биоразградими отпадъци за производство на компост.
Така заявеното инвестиционно предложение не попада самостоятелно в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Не са налични основания същото да се счита за разширение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 2 от ЗООС, което може да доведе до значително въздействие върху околната среда въздействие върху околната среда, тъй като предвиденият иновативен метод за третиране на утайките ще ускори процеса на стабилизиране на утайките и получения субстрат ще се ползва за рекултивация на увредени терени, което ще доведе до редуциране на количеството на общата маса от утайки, предвид което инвестиционното предложение не подлежи на задължителна оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
От извършената проверка по отношение на местоположението се установи, че инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близо е разположена една защитена зона, а именно: защитена зона BG0001022 „Орановски пролом - Лешко“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №122/02.03.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 21 от 2007 г., изм. и доп.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с инвестиционното предложение дейности, както и обстоятелствата, че е предвидено същите да се реализират извън обхвата на защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, не се предполага фрагментиране, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони, не се създава преграда възпрепятстваща миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване в защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за инвестиционно предложение „Подобряване на утайковото стопанство на ПСОВ – Благоевград и привеждането му в съответствие с Плана за опазване на околната среда (ПООС) на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД - Благоевград чрез прилагане на биоинженерни технологии за третиране на утайките“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и обхват на гореописаното инвестиционно предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми компетентния орган за промените, в срок до 14 дни от настъпването им.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград