Съдържание

Посетители

В момента има 379  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2018

Съобщение №338/2018

Изх. №1582(1)/04.05.2018 г.

проект „МЛАДЕЖКИ ТУР – Младежка мрежа за устойчиво развитие на туризма“ по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България - Македония 2014-2020

Възложител: ДИРЕКЦИЯ НА ПРИРОДЕН ПАРК „БЕЛАСИЦА“

Във връзка с препратено от МОСВ по компетентност в РИОСВ – Благоевград с Вх. №1582/26.04.2018 г. Ваше уведомление относно проект „МЛАДЕЖКИ ТУР – Младежка мрежа за устойчиво развитие на туризма“ по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България - Македония 2014-2020, наричан по-долу „Проект“, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (ДВ, бр. 73/2007г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Проектното предложение „ МЛАДЕЖКИ ТУР – Младежка мрежа за устойчиво развитие на туризма“ по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България - Македония 2014-2020 попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Дирекция на Природен парк „Беласица“ в качеството си на проектен партньор по проекта предвижда изпълнение на следните основни дейности: ремонтиране на съществуващи стъпала до Камешнишки водопад; възстановяване на съществуващ дървен предпазен парапет по маршрута до Камешнишки водопад; поставяне на беседка, три маси и шест пейки в района на с. Ключ по маршрута до местността Гергевче; поставяне на четири дървени табла по маршрута до местността Гергевче; организиране и провеждане на обучения за местни младежи, които да бъдат водачи по маршрути в Природен прак „Беласица“; организиране и провеждане на журналистически тур; организиране и провеждане на пресконференция; изработване на рекламни и печатни материали.
Проектното предложение е предвидено да се реализира в границите на защитена територия по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), а именно: в границите на Природен парк „Беласица“, обявен и в граници определени със Заповед № РД-925/28.12.2007 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 8/2008 г.). Съгласно Плана за управление на природния парк, приет с Решение №120/24.02.2016 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 17/2016 г.), дейностите по маршрута до Камешнишки водопад ще се извършат в Зона ІІ – Туристическа зона.
Проектното предложение е предвидено да се реализира и в границите на една защитена зона като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), а именно: в границите защитена зона BG0000167 „Беласица” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №661/16.10.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 85/2007 г., изм. и доп.).
Така заявените дейности с проектното предложение „МЛАДЕЖКИ ТУР – Младежка мрежа за устойчиво развитие на туризма“ по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България - Македония 2014-2020 не попадат в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което проектът не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
При извършената проверка за допустимост по реда на чл. 12, ал. 2, 3 и 4 във връзка с чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС се установи, че реализацията на предвидените в проекта проект „МЛАДЕЖКИ ТУР – Младежка мрежа за устойчиво развитие на туризма“ по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България - Македония 2014-2020 дейности са допустими спрямо режимите на Природен парк „Беласица“, определени със ЗЗТ, заповедта за обявяването му и с плана за управление на природния парк.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на заявените с проектното предложение дейности, както и че с реализирането им не се предполага фрагментиране, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони, не се създава преграда възпрепятстваща миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване в защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявеното Проектното предложение „МЛАДЕЖКИ ТУР – Младежка мрежа за устойчиво развитие на туризма“ по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България - Македония 2014-2020, преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявеното проектно предложение „МЛАДЕЖКИ ТУР – Младежка мрежа за устойчиво развитие на туризма“ по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България - Македония 2014-2020 и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми компетентния орган за промените, в срок до 14 дни от настъпването им.
Във връзка с горното, на основание §7 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за защитените територии и Заповед № РД-505/21.07.2017 г. на министъра на околната среда и водите, РИОСВ – Благоевград съгласува реализацията на предвидените с проект „МЛАДЕЖКИ ТУР – Младежка мрежа за устойчиво развитие на туризма“ по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България - Македония 2014-2020 дейности.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград