Съдържание

Посетители

В момента има 136  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2018

Съобщение №123/2018

Изх. №439(3)/23.02.2018 г.

инвестиционно предложение „Допълнително водоснабдяване на група Рила-Кочериново с водоизточник р. Ломница“

Възложител: ОБЩИНА РИЛА

Във връзка с внесеното от Вас в качеството на кмет на Община Рила уведомление с Вх. №439/07.02.2018 г. на РИОСВ – Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционно предложение „Допълнително водоснабдяване на група Рила-Кочериново с водоизточник р. Ломница“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация, настоящето инвестиционно предложение се явява допълнение и актуализация към одобрен инвестиционен проект № 4/2005 г. за обект „Външен водопровод с водохващане на р. Ломница до съществуващ водопровод р. Елешница – с. Пастра“. За инвестиционния проект одобрен през 2005 г. от главния архитект на община Рила е издадено Разрешение за строеж № 5/28.04.2005 г., презаверено на 19.11.2010 г. и на 12.12.2016 г. и същото е в сила. Със Заповед № 136/06.04.2005 г. на кмета на община Рила е одобрен Подробен устройствен план – Парцеларен план (ПУП-ПП) за обект на техническата инфраструктура „Външен водопровод с водохващане на р. Ломница до съществуващ водопровод р. Елешница – с. Пастра“.
По проекта е изпълнена конструкцията на водохващането, за което е съставен Акт обр. 14 за приемане на конструкцията, без да е изпълняван водопровода. Това налага към днешната дата актуализация на проекта.
С настоящето инвестиционно предложение се предвижда да се извършат довършителни работи по съществуващото водохващане на р. Ломница и изграждане на външен водопровод с дължина 1628 м, като трасето му се запазва съгласно одобрения ПУП-ПП. Трасето на водопровода е предвидено да преминава по съществуващ горски път до съществуващ мост на р. Рилска, след което минава вляво на асфалтовия път Рила-Рилски манастир до съществуващия водопровод Елешница – Пастра. От първоначалните предвиждания е предвидена промяна само на вида на тръбите, от които ще бъде изпълнен водопровода, а именно: предвижда се водопровода да се изпълни от полиетиленови тръби висока плътност, а не от стоманени тръби.
Тръбите ще се полагат в изкоп, който е предвидено да се извършва механизирано и ръчно, без ползване на взрив.
Дейностите заложени за реализация на инвестиционното не попадат в обхвата на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което инвестиционното предложение за „Допълнително водоснабдяване на група Рила-Кочериново с водоизточник р. Ломница“ не подлежи на регламентираните с глава шеста от ЗООС процедури по оценка на въздействие върху околната среда.
От извършената проверка по отношение на местоположението на засегнатите от инвестиционното предложени площи спрямо границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ) и на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) се установи, че:
 инвестиционното предложение попада частично в границите на една защитена територия по смисъла на ЗЗТ - природен парк „Рилски манастир“, обявен като част от Народен парк „Рила“ със Заповед №114/24.02.1992 г. на министъра на околната среда (ДВ, бр. 20/1992 г.), видоизменена със Заповед № РД-247/19.07.1999 г. на министъра на околната среда и водите и прекатегоризиран в природен парк „Рилски манастир“ и в граници определени със Заповед № РД-310/26.06.2000 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 56/2000 г.). Съгласно действащия План за управление на природния парк, утвърден с Решение №121/12.03.2010 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 23/2010 г.) предвидените дейности ще се осъществяват в „Туристическа зона“, „Подзона с висока степен на туристическо ползване“;
 инвестиционното предложение попада частично и в границите на следните две защитени зони по смисъла на ЗБР, чийто граници се припокриват изцяло: защитена зона BG0000496 „Рилски манастир“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №335/26.05.2011 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 41/2011 г.) и защитена зона BG0000496 „Рилски манастир“ за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-886/25.11.2013 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 107 от 2013 г.).
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по реда и при условията на чл. 12, ал. 2, ал. 3, ал. 4 и ал. 5 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС установи, че инвестиционното предложение е допустимо спрямо:
• режима на дейност на защитена зона BG0000496 „Рилски манастир“ за опазване на дивите птици, определен със заповедта за обявяването ѝ;
• режимите на Природен парк „Рилски манастир“, определени със ЗЗТ, заповедта за обявяването му и с плана му за управление;
• Плана на управление на речните басейни на „Западнобеломорски район“ за басейново управление (ПУРБ на „ЗБР“ за БУ) (2016 – 2021 г.) и Плана за управление на риска от наводнения (ПУРН) на „ЗБР“ за БУ (2016 – 2021 г.) при спазване разпоредбите на Закона за водите и на условия, описани в т. 7 от становище на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” с Изх. № П-01-56/20.02.2018 г., постъпило в РИОСВ – Благоевград с вх. №439(2)/22.02.2018 г., копие от което прилагаме.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с инвестиционното предложение дейности, както и обстоятелствата, че с осъществяването им не се създават условия и предпоставки за унищожаване и/или увреждане и трансформация на природно местообитание и на местообитания на видове, предмет на опазване в гореописаните защитени зони, както и за създаване на трайна преграда, която да възпрепятства миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявеното инвестиционно предложение „Допълнително водоснабдяване на група Рила-Кочериново с водоизточник р. Ломница“, преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми компетентния орган за промените, в срок до 14 дни от настъпването им.
Приложение: съгласно текста.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград