Съдържание

Посетители

В момента има 268  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2014

Съобщение № 553/2014

Инвестиционно предложение „Изменение на инвестиционно предложение за изграждане на рехабилитационен център в УПИ ХІХ-985, имот пл. № 986 и имот пл. № 987 от кв. 22 по плана на с. Баня, община Разлог, област Благоевград и изграждане на водопровод за минерална вода от КЕИ 4 и КЕИ 5, находище „Гулийна баня, с. Баня"

Във връзка с внесено от Вас Уведомление с вх. № 2505 от 31.07.2014 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп., бр.81 от 15.10.2010 г. изм. ДВ, бр.3 /2011 г., ДВ, бр.94 /2012 г.), Ви уведомяваме за следното:
„Изменение на инвестиционно предложение за изграждане на рехабилитационен център в УПИ ХІХ-985, имот пл. № 986 и имот пл. № 987 от кв. 22 по плана на с. Баня, община Разлог, област Благоевград и изграждане на водопровод за минерална вода от КЕИ 4 и КЕИ 5, находище „Гулийна баня, с. Баня" попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
За инвестиционното предложение „Изграждане на рехабилитационен център в УПИ ХІХ-985, имот пл. № 986 и имот пл. № 987 от кв. 22 по плана на с. Баня, община Разлог, област Благоевград и изграждане на водопровод за минерална вода от КЕИ 4 и КЕИ 5, находище „Гулийна баня, с. Баня" от директора на РИОСВ-Благоевград е постановено Решение № БД-33-ПР/2014 г. за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) с характер „да не се извършва ОВОС", за следните параметри:
- сграда със застроена площ около 550 кв.м за център за рехабилитация и хотелска част с капацитет 58 места за настаняване;
- закрити басейн с обем 135 куб. м и лечебен басейн с обем 8 куб. м;
- водопровод за минерална вода с дължина около 850 м и трасе през общински улици;
- паркинг с капацитет 15 паркоместа;
- водовземане на минерална вода от КЕИ № 4 и КЕИ № 5 от находище „Гулийна баня" в количество до 6214 куб. м/год;
- озеленена площ около 1000 кв. м.
С настоящето инвестиционно предложение се предвижда промяна на мястото на водовземане на минерална вода - захранването на центъра с минерална вода се предвижда да се осъществява от сондаж № 1хг от находище „Гулийна баня, вместо от КЕИ № 4 и КЕИ № 5 от находище „Гулийна баня". Не се предвижда промяна в заявеното водно количество.
За така заявената промяна на част от параметрите на инвестиционното предложение не е налично основание да се счита за изменение или разширение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. чл. 93, ал. 1, т. 2 от Закона за опазване на околната среда, което може да доведе до значително отрицателно въздействие върху околната среда, тъй като:
- промяната на мястото на водовземане не променя дължината и трасето на предвидения за изграждане водопровод;
- въздействието върху компонентите на околната среда от изграждането на рехабилитационния център е оценено в постановеното решение,
предвид което не подлежи на регламентираните по реда на глава шеста от ЗООС процедури по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
Инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най - близо до местоположението на предвиденото за реализиране инвестиционно предложение e разположена защитена зона BG0001021 „Река Места" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони приет с Решение №802/04.12.2007 г. на Министерски съвет.
При направената проверка за допустимост по смисъла на чл. 12, ал. 5 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС се констатира, че реализирането на инвестиционното предложение е допустимо спрямо режимите по Закона за водите (ЗВ) и в утвърдени планове за управление на речните басейни и планове за управление на риска от наводнения, съгласно становище по чл. 155, ал. 1, т. 23 от ЗВ на БДЗБР-Благоевград, заведено с вх. №2505(2)/29.08.2014 г. по описа на РИОСВ Благоевград.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на инвестиционното предложение при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони от мрежата „Натура 2000", включително и върху най-близко разположената защитена зона BG0001021 „Река Места". В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявеното „Изменение на инвестиционно предложение за изграждане на рехабилитационен център в УПИ ХІХ-985, имот пл. № 986 и имот пл. № 987 от кв. 22 по плана на с. Баня, община Разлог, област Благоевград и изграждане на водопровод за минерална вода от КЕИ 4 и КЕИ 5, находище „Гулийна баня, с. Баня" е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е изготвено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.
Настоящето писмо е неразделна част от е издадено Решение №БД-33-ПР/2014 г. на директора на РИОСВ-Благоевград.