Съдържание

Посетители

В момента има 266  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2014

Съобщение № 547/2014

Подробен устройствен план - План за застрояване (ПУП - ПЗ) за имот с идентификатор 17395.134.8, местност „Мочура" по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград за магазин, офиси и склад"

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с вх. №2576(1)/08.08.2014 г. и искане за преценяване на необходимостта от екологична оценка с вх. №2576/08.08.2014 г. за горецитирания план, на основание чл. 6а от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп., бр. 81 от 2010 г., бр. 3 от 2011 г., бр. 94 от 2012 г.), наричана по нататък „Наредбата за ОС", Ви уведомяваме за следното:
Подробен устройствен план (ПУП) за имот с идентификатор 17395.134.8, местност „Мочура" по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград за магазин, офиси и склад" попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената документация с Решение №418/26.06.2014 г. на ОбС – Гоце Делчев е разрешено изготвяне на ПУП за промяна на предназначението на земеделски имот - нива, представляващ имот с идентификатор 17395.134.8, местност „Заемджиков чифлик (Мочура)" от землището на гр. Гоце Делчев за „магазин, офиси и склад".
Проектът на ПУП се инициира с цел отреждане на имота за магазин, офиси и склад. С плана е предвидено свободно застрояване при следните показатели: плътност на застрояване - 80 %; озеленяване - 20 % и кинт – 2.5. Предвижда се изграждане на сграда с РЗП около 723 м2, в която да се обособят магазин за промишлени стоки (алкохол, безалкохолни напитки, цигари, строителни материали, електроматериали и стоки за бита), склад и офиси.
Електрозахранването е предвидено до се осъществи от съществуващ ел. провод в близост до имота чрез подземно положен кабел.
Водоснабдяването на бъдещия обект се предвижда да се осъществи от водопровод, който преминава по пътя, граничещ с имота, а отпадъчните води да се включат в съществуващ уличен канал.
Не са налични данни, че с плана се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения, които попадат в позиции на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС), също така, не намираме основания за предполагане на значително въздействие върху околната среда при прилагането на плана.
Предвид гореизложеното планът не подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на ЕО.
Имотът, предмет на плана, не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа "НАТУРА 2000" по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близо и е разположена една защитена зона, а именно BG0002076 „Места" за опазване на дивите птици, обявена със заповед № РД-532/26.05.2010 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ, бр. 51/06.07.2010 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на горецитирания план, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони от мрежата „НАТУРА 2000", включително и върху най-близо разположената защитена зона BG0002076 „Места", поради което същият не подлежи на задължителна екологична оценка. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС, Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявения "Подробен устройствен план - План за застрояване (ПУП - ПЗ) за имот с идентификатор 17395.134.8, местност „Мочура" по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград за магазин, офиси и склад" е, че не е необходимо да се провежда процедура по оценка за съвместимост по реда на глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето се отнася само за заявените параметри на плана и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите и предвижданията на плана, или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ - Благоевград за промените.