Съдържание

Посетители

В момента има 292  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2014

Съобщение № 477/2014

Инвестиционно предложение за „Смяна на съществуващи аналогови предаватели, находящи се в имот №000201 в землището на с. Копривлен, община Хаджидимово, област Благоевград с цифрови предаватели"

Във връзка с внесено от упълномощеното от Вас лице уведомление с Вх. №2352/17.07.2014 г. на РИОСВ - Благоевград за гореописаното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73/11.09.2007 г., изм. и доп., бр. 81/15.10.2010 г., изм. ДВ, бр. 3/2011 г., изм. и доп. ДВ, бр. 94 /2012 г.), Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционно предложение за „Смяна на съществуващи аналогови предаватели, находящи се в имот №000201 в землището на с. Копривлен, община Хаджидимово, област Благоевград с цифрови предаватели" попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената с уведомлението информация и документация имотът, предмет на инвестиционното предложение е с площ 0.864 дка и представлява „производствен терен", в който през 1986 г. е построена едноетажна масивна сграда – ретранслаторна станция със застроена площ от 42 кв. м и метален стълб за окачване на далекосъобщителни съоръжения.
С инвестиционното предложение се предвижда смяна на съществуващите аналогови предаватели, разположени в ретранслаторната станция с цифрови.
С инвестиционното предложение не се предвижда изграждане на нова или изменение на съществуващата техническа и пътна инфраструктура.
Инвестиционното предложение не предвижда и не е свързано с промяна на предназначението и начина на ползване на имота, предмет на същото (имот №000201 в землището на с. Копривлен, община Хаджидимово, област Благоевград).
Имотът, предмет на инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии. Същият попада в границите на една защитена зона като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000" по смисъла на Закона за биологичното разнообразие - защитена зона BG0002076 „Места" за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-532/26.05.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 51/2010 г.).
При извършената проверка за допустимост по смисъла на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС се установи, че реализацията на инвестиционното предложение не противоречи на режима на защитена зона BG0002076 „Места" за опазване на дивите птици, определен със заповедта за обявяването ѝ.
Така заявеното инвестиционно предложение не попада в някоя от позициите на Приложение № 1 и Приложение № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и не подлежи на регламентираните по реда на глава шеста от него процедури по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на инвестиционното предложение, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитена зона BG0002076 „Места" за опазване на дивите птици. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС, Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение за „Смяна на съществуващи аналогови предаватели, находящи се в имот №000201 в землището на с. Копривлен, община Хаджидимово, област Благоевград с цифрови предаватели" е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето произнасяне се отнася само за инвестиционното предложение в заявените параметри и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение, или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.