Съдържание

Посетители

В момента има 483  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2014

Съобщение № 470/2014

Инвестиционно предложение "Подобряване на градска среда в УПИ XXV (отреден за градски парк), кв. 53, поземлен имот с идентификатор 56126.603.1710 по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Петрич, община Петрич, област Благоевград"

Във връзка с внесено от Вас уведомление с вх. №2225/07.07.2014 г. и допълнителна информация с вх. № 2225(1)/24.07.2014 г. на РИОСВ - Благоевград за гореописаното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73/11.09.2007 г., изм. и доп., бр. 81/15.10.2010 г., изм. ДВ, бр. 3/2011 г., изм. и доп. ДВ, бр. 94 /2012 г.), Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционно предложение "Подобряване на градска среда в УПИ XXV (отреден за градски парк), кв. 53, поземлен имот с идентификатор 56126.603.1710 по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Петрич, община Петрич, област Благоевград" попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация горепосочения имот е с обща площ 54.249 дка. Със Заповед № І-С-29/02.02.1998 г. на кмета на Община Петрич е одобрено изменение на регулационния план за кв. 75 и кв. 53 по плана на гр. Петрич и новообразувания парцел ХХV в кв. 53 е отреден „за градски парк". В имота са разположени зелени площи; обслужваща улична мрежа; закрита спортна зала, представляваща масивна постройка, включваща зала за тренировки и състезания с прилежащи санитарно - битови помещения и кабинети; обслужващи и стопански сгради и съоръжения, представляващи масивни постройки, използвани за работилници, перални помещения и складови помещения.
В имота има изградени водопроводни и канализационни мрежи, басейн, както и улично районно осветление.
С инвестиционното намерение не се предвиждат дейности свързани със спортната зала.
С инвестиционното предложение се предвижда цялостно подобряване на градската среда в поземлен имот с идентификатор 56126.603.1710 чрез въвеждане на съвременни и иновативни архитектурно-строителни решения. Предвиждат се следните дейности:

  • премахване на амортизирани сгради;
  • реконструкция и рехабилитация на два броя сгради, представляващи двуетажни административно делови сгради с обща застроена площ 0.770 дка, които ще се предвидят съблекални, санитарно битови - помещения и складови помещения за спортни принадлежности и съоръжения;
  • изграждане на пешеходни и велосипедни алеи и зони за отдих и рекреация, включително поставяне на пейки беседки, възстановяване на чешми, фонтани статуи, паметници, поставяне на градинско обзавеждане и др.;
  • изграждане на детски площадки и съоръжения за игра, както и комбинирани съоръжения достъпни за деца с ограничени двигателни възможности;
  • изграждане и рехабилитация на спортни площадки, предвидени за свободно ползване от жителите на града;
  • изграждане на зона провеждане на културни и социални прояви на открито;
  • осигуряване на достъпна среда на населението, паркоместа и ограждане на имота;
  • изграждане, рехабилитация и реконструкция на подпорни стени;
  • реконструкция и рехабилитация на подземната техническа инфраструктура (електромрежи - слаботокови и силнотокови инсталации и вик мрежи).

Имотът, е достъпен по съществуващи улици.
Инвестиционното предложение е предвидено да бъде реализирано в имот, попадащ в зона за обществено обслужващи дейности с висока обществена значимост по Интегрирания план за градско развитие на гр. Петрич за периода 2014 - 2020 г, за който директорът на РИОСВ - Благоевград е издал решение № БД-03-ЕО/2013 г. за преценяване на необходимостта от екологична оценка с характер „да не се извършва екологична оценка при прилагането на който няма вероятност да се окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда и човешкото здраве".
За инвестиционното предложение не е необходимо изменение на одобрен по Закона за устройство на територията предходен Подробен устройствен план или изготвяне на нов такъв.
Имотът, предмет на инвестиционното предложение, не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в границите на защитени зони от мрежата „Натура 2000". Най-близо до местоположението на предвиденото за реализиране инвестиционно предложение е разположена защитена зона BG0000167 „Беласица" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна включена в списъка от защитени зони, приет с Решение № 661/16.10.2007 г. на Министерски съвет (обн. ДВ, бр. 85/2007 г.).
Предвидените с инвестиционното предложение дейности не попадат в обхвата на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Не са налични основания да се считат и за изменение или разширение на инвестиционно предложение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 2 на ЗООС. Предвид това така заявеното инвестиционно предложение "Подобряване на градска среда в УПИ XXV (отреден за градски парк), кв. 53, поземлен имот с идентификатор 56126.603.1710 по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Петрич, община Петрич област Благоевград" не подлежи на регламентираните по реда на глава шеста от ЗООС процедури по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на заявеното инвестиционно предложение, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони от мрежата „Натура 2000", включително и върху най - близко разположената защитена зона BG0000167 „Беласица". В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение "Подобряване на градска среда в УПИ XXV (отреден за градски парк), кв. 53, поземлен имот с идентификатор 56126.603.1710 по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Петрич, община Петрич, област Благоевград" е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.

Настоящето произнасяне се отнася само за инвестиционното предложение в заявените параметри и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение, или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.