Съдържание

Посетители

В момента има 583  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2014

Съобщение № 459/2014

Инвестиционно предложение за „Монтаж на машина за регенарация на кварцов пясък и замяна на две индукционни пещи с една с по-голям капацитет в имот пл. №881, кв. 72 по плана на гр. Кресна, община Кресна, област Благоевград"

Във връзка с внесеното от упълномощеното от Вас лице уведомление с Вх. №329/04.02.2014 г. за горецитираното инвестиционно предложение и допълнителна информация към него с Вх. №815(2)/11.04.2014 г. и №815(4)/27.06.2014 г., на основание чл. 6а от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по нататък „Наредбата за ОС", Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционно предложение за „Монтаж на машина за регенарация на кварцов пясък и замяна на две индукционни пещи с една с по-голям капацитет в имот пл. №881, кв. 72 по плана на гр. Кресна, община Кресна, област Благоевград" попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
С инвестиционното предложение се предвижда за нуждите на съществуваща инсталация за леене на стоманени и чугунени фасонни отливки и инсталация за производство на ацетилен, находящи се в имот пл. №881, кв. 72 по плана на гр. Кресна, община Кресна, област Благоевград" с оператор „Енергоремонт Кресна" АД да се извършат следните дейности в границите на имота, с цел намаляване на отпадъка от кварцов пясък:
- монтаж на машина за регенериране на по-голяма част от отпадъчния от отливките кварцов пясък на площ около 2 кв.м. Машината представлява дробилка с високоскоростен барабан с керамични ролки за раздробяване и сито за пресяване на раздробената смес до необходимия размер;
- премахване на двете съществуващи индукционни пещи „ПИ-600" с капацитет на тигела от 620 кг чугун и производителност за леене на чугун – 2 тона/ден и за производство на чугун –2 тона/денонощие за всяка от пещите;
- монтаж на една индукционна пещ „ПИ1-1600", която е с по-голям капацитет на тигела (220 литра или 1600 кг разтопен чугун), но по-икономична по отношение на разхода за ток.
Разчета за един цикъл за работа на новата пещ е:
• ръчно зареждане - около 2 часа;
• разтопяване на чугуна – около 1.5 часа;
• анализ на разтопения чугун и корекции на състава – около 1 час;
• ръчно разливане на чугуна във форми – около 2 часа;
• охлаждане на пещта за следващо зареждане – около 3 часа;
Въпреки по-големия капацитет на тигела, поради занижената консумация на ток чугуна се разтопява за по-дълго време (около 1.5 часа). Продължителността на един цикъл е около 9.5 часа, т.е. капацитета на пещта за леене на чугун е 4.042 тона/денонощие.
Реализацията на инвестиционното предложение не е свързана с изграждане на нова или промяна на изградената техническа и пътна инфраструктура, както и с усвояване на нови терени извън рамките на площадката.
За експлоатация на действащите инсталация за леене на стоманени и чугунени фасонни отливки и инсталация за производство на ацетилен, находящи се в имот пл. №881, кв. 72 по плана на гр. Кресна, община Кресна, област Благоевград" е издадено Комплексно разрешително №130/2006 г. от министъра на околната среда и водите на „Енергоремонт Кресна" АД.
Имотът, предмет на инвестиционното предложение, не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000" по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близо са разположени следните защитени зони:
 защитена зона BG0000366 „Кресна - Илинденци" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка със защитени зони, приет с Решение №122/02.03.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 21/2007 г., изм. и доп.);
 защитена зона BG0002003 „Кресна" за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-748/24.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 197 от 2008 г.).
Съобразено с горното, не е налично основание предвидените дейности да се считат за изменение или разширение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 2 от ЗООС на обект попадащ в т. 5 на Приложение № 1 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС), което може да доведе до значително отрицателно въздействие върху околната среда. В тази връзка инвестиционното предложение не подлежи на процедура по реда на глава шеста, раздел трети от ЗООС.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на инвестиционното предложение, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000", включително и върху най-близко разположените защитена зона BG0000366 „Кресна - Илинденци" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и защитена зона BG0002003 „Кресна" за опазване на дивите птици. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС, Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение за „Монтаж на машина за регенарация на кварцов пясък и замяна на две индукционни пещи с една с по-голям капацитет в имот пл. №881, кв. 72 по плана на гр. Кресна, община Кресна, област Благоевград" е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на глава втора от Наредбата за ОС.

Настоящето произнасяне се отнася само за инвестиционното предложение в заявените параметри и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение, или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.