Съдържание

Посетители

В момента има 584  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2014

Съобщение № 447/2014

Инвестиционно предложение за „Превантивно почистване на коритото на р. Златарица в регулацията на с. Елешница, община Разлог, област Благоевград"

Във връзка с внесено от Вас уведомление с Вх. №2287/11.07.2014 г. на РИОСВ - Благоевград за гореописаното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73/11.09.2007 г., изм. и доп., бр. 81/15.10.2010 г., изм. ДВ, бр. 3/2011 г., изм. и доп. ДВ, бр. 94 /2012 г.), Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционно предложение за „Превантивно почистване на коритото на р. Златарица в регулацията на с. Елешница, община Разлог, област Благоевград" попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
С инвестиционното предложение се предвижда превантивно почистване на коритото на р. Златарица в коригиран участък от същата, разположен в рамките на регулацията на с. Елешница, община Разлог с цел увеличаване проводимостта на реката за недопускане на щети и ограничаване на последиците от вредното въздействие на водите. За реализиране на инвестиционното намерение са предвидени следните дейности: изграждане на рампа за подход към речното корито на отстояние около 50 м от метален мост над реката; отстраняване на съществуващата храстовидна растителност; разриване на образуваните наносни образувания, натоварване и извозване на същите за запръстяване на действащото депо на гр. Разлог; изграждане на временни рампи на местата на праговете с част от наносния материал за преминаване на строителната техника в посока обратна на течението; след почистване коритото на реката по обратен ред премахване на временните рампи, като материалът от същите ще бъде извозен извън коритото на реката.
Общата дължина на участъка предвиден за превантивно почистване е 1695 м.
С инвестиционното предложение не се предвижда изграждане на нова или изменение на съществуващата техническа и пътна инфраструктура.
Теренът, предмет на инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000" по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близо е разположена защитена зона BG0001021 „Река Места" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение на Министерски съвет № 802/04.12.2007 г. (обн. ДВ бр. 107/2007 г., изм. и доп.).
Така заявеното инвестиционно предложение не попада в някоя от позициите на Приложение № 1 и Приложение № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и не подлежи на регламентираните по реда на глава шеста от него процедури по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на инвестиционното предложение, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони по мрежата „НАТУРА 2000", включително и върху най-близо разположената защитена зона BG0001021 „Река Места". В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС, Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение за „Превантивно почистване на коритото на р. Златарица в регулацията на с. Елешница, община Разлог, област Благоевград" е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето произнасяне се отнася само за инвестиционното предложение в заявените параметри и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение, или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.