Съдържание

Посетители

В момента има 433  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2014

Съобщение № 437/2014

Инвестиционно предложение "Обновяване на образователна инфраструктура и прилежащо дворно пространство в поземлен имот с идентификатор 56126.602.803 по кадастралната карта на гр. Петрич, община Петрич, област Благоевград, СОУ „Антон Попов", гр. Петрич"

Във връзка с внесено от Вас уведомление с вх. №2253/09.07.2014 г. на РИОСВ - Благоевград за гореописаното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73/11.09.2007 г., изм. и доп., бр. 81/15.10.2010 г., изм. ДВ, бр. 3/2011 г., изм. и доп. ДВ, бр. 94 /2012 г.), Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционно предложение "Обновяване на образователна инфраструктура и прилежащо дворно пространство в поземлен имот с идентификатор 56126.602.803 по кадастралната карта на гр. Петрич, община Петрич, област Благоевград, СОУ „Антон Попов", гр. Петрич" попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация горепосочения имот е с площ 12.368 дка и същия е с предназначение „за друг обществен обект, комплекс".
В същия имот са разположени основна сграда представляваща четири етажен учебен корпус и сутерен със застроена площ 1322 м2; корпус столова на един етаж и сутерен със застроена площ 550 м2; двуетажна сграда със застроена площ 515 м2, представляваща физкултурен салон състоящ се от плувен басейн, физкултурен салон, съблекални и санитарни възли към тях; административен корпус, представляващ двуетажна постройка със застроена площ 250 м2 и дворно място, включващо спортни игрища и зелени площи. В момента сградите са действащи и изпълняват функционалното си предназначение.
Сградите са водоснабдени, електроснабдени и газифицирани от разпределителните мрежи на гр. Петрич. Отпадъчните води са включени в канализационната мрежа на града.
С инвестиционното предложение е предвидено да бъдат извършени следните дейности:
- цялостна реконструкция на дворното пространство, включваща подмяна на настилки, съоръжения, трибуни, паркинг за велосипеди, зелени площи и др.;
- реконструкция и рехабилитация на оградата;
- основен ремонт на учебен корпус, (подмяна на стенни облицовки, настилки, мазилки, интериорни врати, парапети по стълбищни клетки и др.);
- затваряне и остъкляване на първо ниво на административен корпус и преустройството му в топла връзка между учебен корпус и плувен басейн с физкултурен салон;
- реконструкция и основен ремонт на физкултурен салон;
- реконструкция, основен ремонт и подмяна на цялостна покривна конструкция на корпус - столова;
- осигуряване на достъпна среда за населението, включително за хора с увреждания на територията за целия комплекс;
- цялостна подмяна на сградни инсталации (водопровод и канализация), както и изграждане, реконструкция и рехабилитация на подземната техническа инфраструктура (водопровод и канализация) в прилежащото дворно място;
- цялостна подмяна на сградни инсталации (електро мрежи - слаботокови и силнотокови инсталации), както и и изграждане, реконструкция и рехабилитация на подземната техническа инфраструктура (електро мрежи - слаботокови и силнотокови инсталации) в прилежащото дворно място.
Имотът е достъпен по съществуващи улици.
Инвестиционното предложение е предвидено да бъде реализирано в имот, попадащ в зона за обществено обслужващи дейности с висока обществена значимост по Интегрирания план за градско развитие на гр. Петрич за периода 2014 - 2020 г, за който директорът на РИОСВ - Благоевград е издал решение № БД-03-ЕО/2013 г. за преценяване на необходимостта от екологична оценка с характер „да не се извършва екологична оценка при прилагането на който няма вероятност да се окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда и човешкото здраве".
Имотът, предмет на инвестиционното предложение, не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в границите на защитени зони от мрежата „Натура 2000". Най-близо до местоположението на предвиденото за реализиране инвестиционно предложение е разположена защитена зона BG0000167 „Беласица" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна включена в списъка от защитени зони, приет с Решение № 661/16.10.2007 г. на Министерски съвет (обн. ДВ, бр. 85/2007 г.).
Заявеното инвестиционно предложение не следва да се счита за разширение или изменение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), което може да доведе до значително въздействие върху околната среда, тъй като:
1. С реализацията на намерението ще се подобри градската среда на населеното място и ще се създадат условия за учебно - възпитателна и учебно - професионална дейност;
2. Инвестиционното предложение не е свързано с промяна предназначението и/или начина на трайно ползване на имота
3. Предвидените дейности ще бъдат извършвани само в посочения имот и няма да засягат съседни имоти.
4. Не се предвижда изграждане на нова техническа инфраструктура.
Съобразено с горното инвестиционното предложение "Обновяване на образователна инфраструктура и прилежащо дворно пространство в поземлен имот с идентификатор 56126.602.803 по кадастралната карта на гр. Петрич, община Петрич, област Благоевград, СОУ „Антон Попов", гр. Петрич", не подлежи на задължителна оценка на въздействие върху околната среда (ОСОВ), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на заявеното инвестиционно предложение, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони от мрежата „Натура 2000", включително и върху най - близко разположената защитена зона BG0000167 „Беласица". В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение "Обновяване на образователна инфраструктура и прилежащо дворно пространство в поземлен имот с идентификатор 56126.602.803 по кадастралната карта на гр. Петрич, община Петрич, област Благоевград, СОУ „Антон Попов", гр. Петрич" е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.

Настоящето произнасяне се отнася само за инвестиционното предложение в заявените параметри и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение, или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.