Съдържание

Посетители

В момента има 483  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2014

Съобщение № 431/2014

Инвестиционно предложение за „Подземно допълващо застрояване за склад към основно застрояване „Масивно жилище" с надстройка с височина до 10 м в УПИ XI-91, кв. 13 по плана за регулация на с. Горна Брезница, община Кресна, област Благоевград"

Във връзка с внесено от упълномощеното от Вас лице уведомление с Вх. №2152/30.06.2014 г. на РИОСВ - Благоевград за гореописаното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73/11.09.2007 г., изм. и доп., бр. 81/15.10.2010 г., изм. ДВ, бр. 3/2011 г., изм. и доп. ДВ, бр. 94 /2012 г.), Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционно предложение за „Подземно допълващо застрояване за склад към основно застрояване „Масивно жилище" с надстройка с височина до 10 м в УПИ XI-91, кв. 13 по плана за регулация на с. Горна Брезница, община Кресна, област Благоевград" попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
С инвестиционното предложение се предвижда изграждане на склад за съхраняване на дърва за огрев и зимнина със застроена площ 18.20 м2 към жилищната сграда находяща се в УПИ XI-91, кв. 13 по плана за регулация на с. Горна Брезница, община Кресна, област Благоевград, без промяна на конструкцията на същата. Инвестиционното предложение се явява допълващо намерение към инвестиционно предложение за изграждане на надстройка на гореописаната жилищна сграда, за което директорът на РИОСВ – Благоевград се е произнесъл с писмо с изх. № 1998(1)/30.06.2014 г. в съответствие с разпоредбите на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Настоящето инвестиционно не предвижда усвояване на нови площи както и изграждане на нова или изменение на съществуващата техническа и пътна инфраструктура. Имотът е снабден с вода за питейно-битови нужди. Битовите отпадъчни води се заустват чрез съществуващо сградно отклонение в съществуващата канализация на с. Горна Брезница, чрез канализационно отклонение. Имотът е достъпен по съществуваща улица.
Инвестиционното предложение не предвижда и не е свързано с промяна на предназначението и начина на ползване на имота, предмет на същото (УПИ XI-91, кв. 13 по плана за регулация на с. Горна Брезница, община Кресна, област Благоевград).
Имотът, предмет на инвестиционното предложение, не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии. Същият попада в границите на следните две защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000" по смисъла на Закона за биологичното разнообразие:
- защитена зона BG0000366 „Кресна - Илинденци" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка със защитени зони, приет с Решение №122/02.03.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 21/2007 г., изм. и доп.);
- защитена зона BG0002003 „Кресна" за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-748/24.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 97 от 2008 г.).
При извършената проверка за допустимост по смисъла на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС се установи, че реализирането на настоящето инвестиционно предложение не противоречи на режима на защитена зона BG0002003 „Кресна" за опазване на дивите птици, определен със заповедта за обявяването ѝ.
Така заявеното инвестиционно предложение не попада самостоятелно в обхвата на Приложение № 1 и Приложение № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), включително не може да се разглежда като изменение или разширение на обект, попадащ в обхвата на тези приложения от закона и не подлежи на регламентираните по реда на глава шеста от него процедури по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на инвестиционното предложение, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитена зона BG0000366 „Кресна - Илинденци" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и върху защитена зона BG0002003 „Кресна" за опазване на дивите птици. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС, Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение за „Подземно допълващо застрояване за склад към основно застрояване „Масивно жилище" с надстройка с височина до 10 м в УПИ XI-91, кв. 13 по плана за регулация на с. Горна Брезница, община Кресна, област Благоевград" е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето произнасяне се отнася само за инвестиционното предложение в заявените параметри и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение, или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.