Съдържание

Посетители

В момента има 244  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2014

Съобщение № 376/2014

Проект „Затваряне и рекултивация на старото депо за твърди битови отпадъци – гр. Белица, област Благоевград", с възложител община Белица

Във връзка с Ваше уведомление с Вх. №1913/09.06.2014 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитирания проект, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73/11.09.2007 г., изм. и доп., бр. 81/15.10.2010 г., изм. ДВ, бр. 3/2011 г., изм. и доп. ДВ, бр. 94 /2012 г.), Ви уведомяваме за следното:
Проект „Затваряне и рекултивация на старото депо за твърди битови отпадъци – гр. Белица, област Благоевград" попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация депото за твърди битови отпадъци се намира в поземлен имот с идентификатор 03504.267.2 с площ 4.734 дка по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Белица, община Белица. Същия е с начин на трайно предназначение „земеделска земя" и начин на трайно ползване „депо за битови отпадъци (сметище)". Площадката на депото отстои на 5 км от гр. Белица и на 1.5 км от с. Краище, община Белица, в ляво от пътя гр. Велинград - гр. Разлог и в терасата на десния бряг на р. Места.
С проектното решение за рекултивация на депото за твърди битови отпадъци на гр. Белица са предвидени следните дейности:
• подготовка и изпълнение на надеждна конструкция за защита на откоса от към р. Места, като за целта е предвидено изкопаване и насипване на около 2000 м3 отпадъци смесени с почви върху предварително положен геотекстил в имот с идентификатор 03504.267.4, общинска собственост, съседен на имота, предмет на проекта;
• изграждане на предпазна дига от армиран насип, защитен допълнително със суха каменна зидария;
• извършване на рекултивация на депото, в това число биологична рекултивация на повърхността и рекултивация на армирания насип;
• възстановяване на съществуващ полски път чрез разриване на трасето с булдозер и насип на баластра на определени места.
Теренът предвиден за рекултивация не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близо е разположена една защитена, а именно:
 защитена зона BG0001021 „Река Места" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №802/04.12.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 107/2007 г., изм. и доп.);
Проект „Затваряне и рекултивация на старото депо за твърди битови отпадъци – гр. Белица, област Благоевград" не попада в обхвата на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и не е предмет на процедура по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на заявения проект за затваряне и рекултивация на старото депо за твърди битови отпадъци – гр. Белица, област Благоевград, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000", включително и върху най-близо разположената защитена зона BG0001021 „Река Места". В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявения проект „Затваряне и рекултивация на старото депо за твърди битови отпадъци – гр. Белица, област Благоевград" преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето се отнася само за заявените параметри на проект „Затваряне и рекултивация на старото депо за твърди битови отпадъци – гр. Белица, област Благоевград" и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на проекта или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.