Съдържание

Посетители

В момента има 417  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2014

Съобщение № 363/2014

Задание по чл. 125 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) за изработване на Подробен устройствен план - план за регулация и застрояване (ПУП - ПРЗ) по чл. 110, ал. 1, т. 1 от ЗУТ за поземлен имот с идентификатор 65334.15.24 по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград

Във връзка с внесеното от Вас искане за съгласуване на Задание по чл. 125 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) за изработване на Подробен устройствен план - план за регулация и застрояване (ПУП - ПРЗ) по чл. 110, ал. 1, т. 1 от ЗУТ за поземлен имот с идентификатор 65334.15.24 по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград по реда на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и по реда на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), Ви уведомяваме за следното:
Приемаме внесеното от Вас Задание по чл. 125 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) за изработване на Подробен устройствен план - план за регулация и застрояване (ПУП - ПРЗ) по чл. 110, ал. 1, т. 1 от ЗУТ за поземлен имот с идентификатор 65334.15.24 по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград като изпълнение на задълженията Ви по чл.2, ал. 3 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС; обн., ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп., бр. 81 от 2010 г., бр. 3 от 2011 г., бр. 94 от 2012 г.), за уведомяване на компетентния орган по чл. 6а от същата. В тази връзка и на основание чл. 6а от Наредбата за ОС, Ви уведомяваме следното:
Подробен устройствен план - план за регулация и застрояване (ПУП - ПРЗ) за поземлен имот с идентификатор 65334.15.24 по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
ПУП - ПРЗ се инициира с цел отреждане на поземлен имот с идентификатор 65334.15.24 по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри (КККР) на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград с площ 1683 кв. м за „жилищно строителство". С плана е предвидено ниско и средно свободно застрояване при следните показатели: Пл - до 30 - 60 % и Кинт - до 1.2 - 1.5. Електроснабдяването, канализацията и водоснабдяването са предвидени чрез външни връзки от изградената техническа инфраструктура на гр. Сандански. Планът предвижда достъп до имота на основание чл. 14 от ЗУТ.
Предвид горното, не са налични данни, че с плана се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения, които попадат в позиции на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Също така, не намираме основания за предполагане на значително въздействие върху околната среда при прилагането на плана, предвид което горецитираният план не подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка.
Имот с идентификатор 65334.15.24 по одобрената КККР на гр. Сандански, предмет на разглеждания план, не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа "НАТУРА 2000" по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близо са разположени следните защитени зони:

  • защитена зона BG0001028 „Среден Пирин - Алиботуш" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №802/04.12.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 107 от 2007 г., изм. и доп.);
  • защитена зона BG0002098 „Рупите" за опазване на дивите птици, обявена със Заповед №РД-282/16.03.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 28 от 2010 г.).

Отчитайки местоположението и характера на горецитирания ПУП-ПРЗ, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000", включително и върху най-близо разположените, поради което същият не подлежи на задължителна екологична оценка (ЕО). В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС, Ви уведомяваме, че за така заявения „Подробен устройствен план - план за регулация и застрояване (ПУП - ПРЗ) за поземлен имот с идентификатор 65334.15.24 по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград", преценката на компетентния орган е, че не е необходимо да се провежда процедура по оценка за съвместимост по реда на глава втора от Наредбата за ОС.

 

Настоящето се отнася само за заявените параметри на плана и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите и предвижданията на плана, или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.