Съдържание

Посетители

В момента има 411  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2014

Съобщение № 354/2014

Инвестиционно предложение "Разширение на дейността на съществуваща площадка за дейности с отпадъци, разположена в имот № 159071, местност „Хано", землище на гр. Сандански, община Сандански"

Във връзка с внесено от Вас Уведомление с вх. № 1780 от 23.05.2014 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп., бр.81 от 15.10.2010 г. изм. ДВ, бр.3 /2011 г., ДВ, бр.94 /2012 г.), Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционно предложение "Разширение на дейността на съществуваща площадка за дейности с отпадъци, разположена в имот № 159071, местност „Хано", землище на гр. Сандански, община Сандански"попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
За инвестиционно предложение „Площадка за разкомплектоване на излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) и съхранение на негодни за употреба батерии и акумулатори (НУБА) и излязло от употреба електрическо и електронно оборудване (ИУЕЕО) към пункт за черни и цветни метали в имот № 159071, местност „Хано", землище на гр. Сандански, община Сандански" от директора на РИОСВ - Благоевград е издадено Решение №БД-03-ПР/2011 г. за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) с характер „да не се извършва ОВОС".
С настоящето инвестиционно предложение се предвижда събиране и предварително третиране (сортиране и балиране) на отпадъци от хартия, пластмаса и стъкло в урбанизирана територия с НТП: „за друг вид отпадъци". Предвидено е на съществуваща площадката да бъдат съхранявани следните количества отпадъци: отпадъци от хартия и картон в количества до 1000 т/годишно, отпадъци от пластмаса/полиетилен до 1000 т/годишно и отпадъци от стъкло в количества до 100 т/годишно. Не се предвижда усвояване на нови терени извън рамките на площадката.
Съобразено с гореизложеното така заявените дейности по събиране на отпадъци от хартия, картон, пластмаса, полиетилен и стъкло самостоятелно не попадат в обхвата на Приложения № 1 и № 2 на ЗООС, не са налични основания, че реализацията им може да доведе до значително отрицателно въздействие върху околната среда, поради което инвестиционното предложение не се явява изменение или разширение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 2 от ЗООС и не подлежи на регламентираните с глава шеста от ЗООС процедури.
Имотът, предмет на инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най - близо до местоположението на предвиденото за реализиране инвестиционно предложение e разположена защитена зона BG0002098 "Рупите", обявена със Заповед № РД-282/16.03.2010 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ, бр. 28/2010 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на инвестиционното предложение при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони от мрежата „Натура 2000", включително и върху най-близко разположената защитена зона BG0002098 "Рупите". В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение "Разширение на дейността на съществуваща площадка за дейности с отпадъци, разположена в имот № 159071, местност „Хано", землище на гр. Сандански, община Сандански" е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е изготвено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.