Съдържание

Посетители

В момента има 292  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2014

Съобщение № 344/2014

Уведомление за промяна на обстоятелствата при които е издадено Решение по оценка на въздействие върху околната среда №БД-04/2006 г. за инвестиционно предложение „Добив на пясъци и чакъли от находище „Кокошките", землище на гр. Хаджидимово, община Хаджидимово, област Благоевград

Във връзка с внесено от Вас Уведомление с вх. № 1102/28.03.2014 г. и №1102(2)/15.05.2014 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираното изменение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп., бр.81 от 15.10.2010 г. изм. ДВ, бр.3 /2011 г., ДВ, бр.94 /2012 г.), Ви уведомяваме за следното:
Промяна на обстоятелствата при които е издадено Решение по оценка на въздействие върху околната среда №БД-04/2006 г. за инвестиционно предложение „Добив на пясъци и чакъли от находище „Кокошките", землище на гр. Хаджидимово, община Хаджидимово, област Благоевград" попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
За инвестиционно предложение за „Добив на пясъци и чакъли от находище „Кокошките", землище на гр. Хаджидимово, община Хаджидимово, област Благоевград" от директорът на РИОСВ-Благоевград е издадено Решение по оценка на въздействие върху околната среда, съгласно което:
- инвестиционното предложение ще се реализира в границите на концесионната площ, разположена на десния бряг на р.Места. Отработването на находище "Кокошките" ще се извърши на два етапа по класически открит способ, характерен за находища от такъв тип, разположени в близост до речното корито. Преработката на речната баластра ще се извършва в Трошачно-миячно-сортировъчната инсталация (ТМСИ), разположена в границите на площта.
Съгласно представената информация в границите на находището няма да бъде монтирана ТМСИ. Предвижда се добитите пясъци и чакъли да се преработват в съществуваща ТМСИ разположена в поземлен имот №030016, землище на с. Блатска, община Хаджидимово, област Благоевград, за която:
1. От директора на РИОСВ-Благоевград е издадено Решение №3-ОС/2009 г. за преценяване на вероятната степен на отрицателно въздействие, с което се съгласува инвестиционно предложение за монтиране на съоръжения на мобилна пресевна инсталация за преработка на речна баластра от р. Места и изграждане на временни депа и на съоръжения за пречистване на води.
2. От директорът на Басейнова дирекция Западнобеломорски район са издадени:
- Разрешително за водовземане №41130037/18.07.2011 г. от воден обект р. Места, за промишлени нужди – промиване на инертни материали;
- Разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни води №43120052/04.10.2011 г.;
- Решение №ПО-01-174/19.11.2013 г. за продължаване на срока на действие на Разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни води №43120052/04.10.2011 г.;
- Писмо изх. №МИ-01-84/04.10.2013 г., с което е съгласуван План за собствен мониторинг по Разрешително за ползване на воден обект с цел заустване на отпадъчни води в повърхностни води №43120052/04.10.2011 г.
Добитите пясъци и чакъли от находище „Кокошките" ще се транспортират до площадката на ТМСИ на разстояние около 3550 м по следните съществуващи пътища:
1. Полски път от площта на преотредения участък за добив в имот №000410 до пътя Хаджидимово – Блатска (преди моста на р. Места), с дължина 800 м.
2. Асфалтов път Хаджидимово – Блатска – от края на полския път до началото на обходния черен полски път на с. Блатска (преди селото), с дължина 750 м.
3. Обходен черен полски път на с. Блатска – с начало отклонение от пътя Хаджидимово-Блатска и край регулационните граници в югоизточните части на с. Блатска, с дължина 870 м.
4. Полски път с начало регулационните граници в югоизточните части на с. Блатска и край площадката на ТМСИ в имот №030016, с дължина 1130 м.
Транспортирането на готовата продукция от площадката на ТМСИ до строителните обекти в района на гр. Гоце Делчев ще се извършва по съществуващи полски пътища с дължина 2.0 км и по асфалтовите пътища Блатска – Хаджидимово – Гоце Делчев или Блатска – Дъбница – Гоце Делчев.
Предвид изложеното по-горе, намерението да не се монтира ТМСИ на територията на находището, а добитият материал да се транспортира до съществуващо ТМСИ в землището на с. Блатска по съществуващи пътища не се явява разширение или изменение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 2 от Закона за опазване на околната среда, което може да доведе до значително отрицателно въздействие върху околната среда, тъй като:

  • инвестиционното предложение за монтиране на ТМСИ в имот №030016, землище на с. Блатска, община Хаджидимово, област Благоевград е съгласувано с Решение №3-ОС/2009 г. на директора на РИОСВ-Благоевград;
  • транспортирането на добитите материали ще се извършва по съществуващи пътища, като не се предвижда преминаване през населени места;
  • на територията на находището няма да се формират производствени отпадъчни води. Предвижда се добитите пясъци и чакъли да се преработват на площадка, за която от директора на Басейнова дирекция Западнобеломорски район е издадено Разрешително за ползване на воден обект с цел заустване на отпадъчни води в повърхностни води,

предвид което същото не подлежи на процедура по реда на глава шеста, раздел трети от ЗООС.
Територията, предмет на изменението не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии. Същата попада в границите на защитени зони по Закона за биологичното разнообразие – BG0002076 "Места" за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-532/26.05.2010 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ, бр. 51/2010 г.).
При извършена проверка за допустимост по реда на чл. 12, във връзка с чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС се констатира, че предвидените с изменението дейности не противоречат на режима на защитена зона BG0002076 «Места» за опазване на дивите птици, определен със заповедта за обявяването й.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на изменението при реализацията на дейността няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитена зона BG0002076 «Места». В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявената промяна на обстоятелствата при които е издадено Решение по оценка на въздействие върху околната среда №БД-04/2006 г. за инвестиционно предложение „Добив на пясъци и чакъли от находище „Кокошките", землище на гр. Хаджидимово, община Хаджидимово, област Благоевград"е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е изготвено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.

Настоящето произнасяне е неразделна част от Решение №БД-04/2006 г. по оценка на въздействието върху околната среда.