Съдържание

Посетители

В момента има 241  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2014

Съобщение № 341/2014

Инвестиционно предложение "Дооборудване на винарна с цел увеличаване на производствения капацитет на цех за ферментация и съхранение на вино, находящ се в имот №059028, местност „Марковица" в землището на с. Коларово, община Петрич, област Благоевград"

Във връзка с внесено от Вас уведомление с вх. №1741/21.05.2014 г. на РИОСВ - Благоевград за гореописаното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73/11.09.2007 г., изм. и доп., бр. 81/15.10.2010 г., изм. ДВ, бр. 3/2011 г., изм. и доп. ДВ, бр. 94 /2012 г.), Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционно предложение "Дооборудване на винарна с цел увеличаване на производствения капацитет на цех за ферментация и съхранение на вино, находящ се в имот №059028, местност „Марковица" в землището на с. Коларово, община Петрич, област Благоевград" попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
За инвестиционното предложение „Изграждане на цех за консервиране на храни , цех за сушене на колбаси и цех за ферментация и съхранение на вино в имот №№059028, местност „Марковица" в землището на с. Коларово, община Петрич, област Благоевград" от директора на РИОСВ-Благоевград е постановено Решение № БД-106-ПР/2008 г. за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) с характер „да не се извършва ОВОС", за следните параметри:
- цех за консервиране на храни с капацитет 700 т готова продукция на година;
- цех за производство на сушени сурово-сушени колбаси с капацитет 7 т/год.;
- цех за ферментация на вино с капацитет 60 т обработена суровина на година;
- собствен КТП;
- локално пречиствателно съоръжение.
Обектът е въведен в експлоатация с Удостоверение №53/06.12.2012 г. на главния архитект на община Петрич.
С настоящето инвестиционно предложение се предвижда монтиране на ново оборудване за цеха за производство на вино с цел увеличаване на производствения капацитет от 60000 литра годишно на 100000 литра/годишно. Предвидено е в съществуващите помещения да бъдат монтирани: инспекционна лента за грозде, хладилна централа, топлообменник, ферментатори за червено вино с различен обем, пълначна машина, съдове за съхранение на виното с различен обем и др.
Монтирането на новото оборудване не налага промяна в съществуващата техническа инфраструктура или изграждане на нова такава.
Имотът, предмет на инвестиционното предложение, не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в границите на защитени зони от мрежата „Натура 2000". Най-близо до местоположението на предвиденото за реализиране инвестиционно предложение са разположени следните защитени зони:
- защитена зона BG0001023 „Рупите - Струмешница" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна включена в списъка от защитени зони, приет с Решение на Министерски съвет № 802/04.12.2007 г. (обн. ДВ, бр. 107/2007 г.)
- защитена зона BG0000167 „Беласица" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна включена в списъка от защитени зони, приет с Решение № 661/16.10.2007 г. на Министерски съвет (обн. ДВ, бр. 85/2007 г.).
Предвидените с инвестиционното предложение дейности за дооборудване на съществуващата винарна с цел увеличаване на производствения процес не попадат в обхвата на Приложение № 1 и № 2 на Закон за опазване на околната среда, не са налични и основания да се счита, че тези дейности могат да доведат до значителни отрицателни въздействия върху околната среда, поради което същите не са разширение или изменение на инвестиционно предложение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 2 от ЗООС.
Предвид гореизложеното за инвестиционното предложение "Дооборудване на винарна с цел увеличаване на производствения капацитет на цех за ферментация и съхранение на вино, находящ се в имот №059028, местност „Марковица" в землището на с. Коларово, община Петрич, област Благоевград" няма основания да се изисква провеждане на регламентираните с глава шеста от ЗООС процедури.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на заявеното инвестиционно предложение, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони от мрежата „Натура 2000", включително и върху най - близко разположените защитени зони BG0001023 „Рупите - Струмешница" и BG0000167 „Беласица". В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение "Дооборудване на винарна с цел увеличаване на производствения капацитет на цех за ферментация и съхранение на вино, находящ се в имот №059028, местност „Марковица" в землището на с. Коларово, община Петрич, област Благоевград" е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето произнасяне се отнася само за инвестиционното предложение в заявените параметри и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение, или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.
Настоящето становище е неразделна част от Решение № БД-106-ПР/2008 г. за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда.