Съдържание

Посетители

В момента има 289  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2014

Съобщение № 334/2014

Инвестиционно предложение за „Реконструкция и рехабилитация на съществуващи канализационни системи и съоръжения в с. Полето, общ. Симитли, обл. Благоевград"

Във връзка с внесено от Вас уведомление с Вх. №1292/09.04.2014 г. за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по нататък „Наредбата за ОС", Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционно предложение за „Реконструкция и рехабилитация на съществуващи канализационни системи и съоръжения в с. Полето, общ. Симитли, обл. Благоевград" попада в обхвата на чл.2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
С инвестиционното предложение се предвижда реконструкция на съществуващата и изграждане на нова канализационна мрежа, където няма такава, в т. ч. изграждане на главен канализационен колектор с два броя дъждопреливника. Общата дължина на канализационната мрежа е 9978.52 м, а на дъждопреливниците – 61.86 м и 73.17 м. При реализацията на инвестиционното предложение се предвижда преминаване на тръби чрез окачване на моста на р. Брежанска, както и преминаване под дъното на същата река. Пречистването на отпадните води е предвидено да се осъществи на по-късен етап чрез изграждане на пречиствателно съоръжение. Предвидено е заустването на двата потока отпадъчни води – дъждовни и битови да става в р. Брежанска с посочени координати L – 41о51′19.6″ и В - 23о08′31.2″.
Инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000" по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близо са разположени следните защитени зони:
 защитена зона BG0000366 „Кресна - Илинденци" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №122/02.03.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 21/2007 г., изм. и доп.);
 защитена зона BG0002003 „Кресна" за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-748/24.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 97/2008 г.).
Така заявеното инвестиционно предложение не попада в някоя от позициите на Приложение № 1 и Приложение № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и не подлежи на регламентираните по реда на глава шеста от него процедури по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
При извършената проверка за допустимост по реда на чл. 12, ал. 5 във връзка с чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС се констатира, че реализацията на инвестиционното предложение е допустимо с ПУРБ на ЗБР за БУ (2010-2015 г.) при спазване на разпоредбите на Закона за водите предвид изразено становище на Басейнова дирекция Западнобеломорски район - Благоевград, заведено с Вх. №1292(6)/30.05.2014 г. на РИОСВ Благоевград.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на заявеното инвестиционно предложение, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000", включително и върху най-близо разположените защитени зони BG0000366 „Кресна - Илинденци" и BG0002003 „Кресна". В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за инвестиционно предложение за „Реконструкция и рехабилитация на съществуващи канализационни системи и съоръжения в с. Полето, общ. Симитли, обл. Благоевград", преценката на компетентния орган е, че не е необходимо да се провежда процедура по оценка за съвместимост по реда на глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.