Съдържание

Посетители

В момента има 315  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2014

Съобщение № 326/2014

Инвестиционно предложение „Изграждане на ел.захранващ кабел 20 kV за имот №000286, местност „Реката", землище на с. Сугарево, община Сандански, област Благоевград"

Във връзка с внесено от Вас уведомление с Вх. №1392/16.04.2014 г. за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по нататък „Наредбата за ОС", Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционно предложение за „Изграждане на ел.захранващ кабел 20 kV за имот №000286, местност „Реката", землище на с. Сугарево, община Сандански, област Благоевград" попада в обхвата на чл.2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
С инвестиционното предложение се предвижда изграждане на електропровод 20кV с цел обслужване нуждите на възложителя за външно електрозахранване на имот с номер 000286 в землището на с. Сугарево, общ. Сандански, обл. Благоевград, отреден за строителство на сграда на МВЕЦ „Сугарево". Предвижда се трасето на захранващият електропровод да бъде с дължина 615 м положен подземно и същият да премине през общински поземлен фонд, за което възложителят е предоставил Решение №30/27.02.2014 г. на Общински съвет – Сандански. С настоящето инвестиционно предложение не се предвижда промяна на предназначението и начина на ползване на терените през, които ще премине трасето на захранващия кабел, както и изграждане на нова или промяна на съществуваща пътна инфраструктура.
За инвестиционно предложение за строителство на МВЕЦ „Сугарево" в землището на с. Сугарево, общ. Сандански, обл. Благоевград е проведена изискващата се по реда на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС) процедура по преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), приключила с постановено Решение №34-ПР/2003 г. за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда на директора на РИОСВ – Благоевград, с характер на решението „да не се извършва ОВОС".
За инвестиционно предложение за строителство на МВЕЦ „Сугарево" в землището на с. Сугарево, общ. Сандански, обл. Благоевград е проведена изискващата се по реда на §14, ал. 1 и 3 от Преходните разпоредби към закона за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие процедура по оценка за съвместимост и постановено Решение №12-ОС/2009 г. за преценяване на вероятната степен на отрицателно въздействие, с което е съгласувано инвестиционното предложение.
Съгласно предоставената информация от директора на Басейнова дирекция Западнобеломорски район – Благоевград е издадено Разрешително за водовземане и ползване на воден обект № 41140140/11.08.2009 г., изменено с Решение № ПО-01-226/08.10.2012 г.
Инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии.
Инвестиционното предложение попада в границите на една защитена зона като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000" по смисъла на Закона за биологичното разнообразие, а именно: защитена зона BG0001028 „Среден Пирин - Алиботуш" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение № 802/04.12.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 107 от 2007 г., изм. и доп.).
Съобразно гореизложеното, така заявеното инвестиционно предложение за изграждане на ел.захранващ кабел 20 kV за имот №000286, местност „Реката", землище на с. Сугарево, община Сандански, област Благоевград не попада самостоятелно в обхвата на Приложение № 1 и Приложение № 2 от ЗООС, не се явява и разширение или изменение на инвестиционно предложение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 3 от ЗООС, което може да доведе до значително въздействие върху околната среда, предвид което не подлежи на регламентираните по реда на глава шеста от него процедури по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на заявеното инвестиционно предложение, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитена зона BG0001028 „Среден Пирин - Алиботуш" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за инвестиционно предложение за „Изграждане на ел.захранващ кабел 20 kV за имот №000286, местност „Реката", землище на с. Сугарево, община Сандански, област Благоевград", преценката на компетентния орган е, че не е необходимо да се провежда процедура по оценка за съвместимост по реда на глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.