Съдържание

Посетители

В момента има 258  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2014

Съобщение № 316/2014

Инвестиционно предложение „Консервация, реставрация и адаптация за градски музей на сграда на „Конака", находяща се в УПИ VІІІ-83, кв. 13 по плана на гр. Мелник, община Сандански, област Благоевград"

Във връзка с Ваше уведомление с Вх. №1518/08.05.2014 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73/11.09.2007 г., изм. и доп., бр. 81/15.10.2010 г., изм. ДВ, бр. 3/2011 г., изм. и доп. ДВ, бр. 94 /2012 г.), Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционно предложение за „Консервация, реставрация и адаптация за градски музей на сграда на „Конака", находяща се в УПИ VІІІ-83, кв. 13 по плана на гр. Мелник, община Сандански, област Благоевград" попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация сградата на бившия конак е архитектурен паметник на културата, ползвана като обществена сграда в областта на образованието. Същата се намира в УПИ VІІІ-83, кв. 13 по плана на гр. Мелник, община Сандански, област Благоевград.
С инвестиционното предложение се предвижда консервация, реставрация и адаптиране на бившия конак, включващи следните дейности: поставяне на ново дюшеме; подмяна на летвените обшивки на стените със съвременен лек материал с изолационни свойства; подсилване на конструкцията на стълбата и подмяна на дъсчените стъпала с нови; подмяна на старите прозорци с нови и ремонт на вътрешните врати; подмяна на съществуващия тавански гредоред и керемиди; поставяне на настилка от мраморни плочи на централния вход; монтиране на противопожарно табло; изграждане на ново сградно водопроводно и канализационно отклонения.
С инвестиционното предложение не се предвижда изменение на съществуващата и/или изграждане на нова техническа и пътна инфраструктура.
Инвестиционното предложение попада в границите на две защитени зони, а именно:
 защитена зона BG0001028 „Среден Пирин - Алиботуш" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №802/04.12.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 107/2007 г., изм. и доп.);
 защитена зона BG0002072 „Мелнишки пирамиди" за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-283/16.03.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 29/2010 г.). Реализацията на инвестиционното предложение не противоречи на режима на защитена зона BG0002072 „Мелнишки пирамиди" за опазване на дивите птици, определен със заповедта за обявяването ѝ.
Дейностите, заложени за реализация с настоящето инвестиционно предложение не попадат самостоятелно в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), не следва да се считат и за разширение или изменение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 2, което може да доведе до значително въздействие върху околната среда. В тази връзка инвестиционното предложение не подлежи на регламентираните по реда на глава шеста от ЗООС процедури по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на заявеното инвестиционно предложение, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитена зона BG0001028 „Среден Пирин - Алиботуш" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и защитена зона BG0002072 „Мелнишки пирамиди" за опазване на дивите птици. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС, Ви уведомяваме, че за така заявеното Инвестиционно предложение за „Консервация, реставрация и адаптация за градски музей на сграда на „Конака", находяща се в УПИ VІІІ-83, кв. 13 по плана на гр. Мелник, община Сандански, област Благоевград" преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето произнасяне се отнася само за инвестиционното предложение в заявените параметри и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение, или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.