Съдържание

Посетители

В момента има 329  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2014

Съобщение №294/2014 г.

Задание за изработване на проект за изработване на план-схема за битова и дъждовна канализация преминаваща през УПИ ІІ, кв. 260 по плана на гр. Банско – поземлен имот с идентификатори 02676.501.4588 по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Банско, общ. Банско, обл. Благоевград

Във връзка с внесеното от Вас заявление за съгласуване на Задание за изработване на проект за изработване на план-схема за битова и дъждовна канализация преминаваща през УПИ ІІ, кв. 260 по плана на гр. Банско – поземлен имот с идентификатори 02676.501.4588 по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Банско, общ. Банско, обл. Благоевград по реда на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и по реда на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), Ви уведомяваме за следното:
Приемаме внесеното от Вас Задание за изработване на проект за изработване на план-схема за битова и дъждовна канализация преминаваща през УПИ ІІ, кв. 260 по плана на гр. Банско – поземлен имот с идентификатори 02676.501.4588 по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Банско, общ. Банско, обл. Благоевград като изпълнение на задълженията Ви по чл.2, ал. 3 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп., бр. 81 от 2010 г., бр. 3 от 2011 г., бр. 94 от 2012 г.), наричана по нататък „Наредбата за ОС", за уведомяване на компетентния орган по чл. 6а от същата. В тази връзка и на основание чл. 6а от Наредбата за ОС, Ви уведомяваме следното:
План-схемата за битова и дъждовна канализация преминаваща през УПИ ІІ, кв. 260 по плана на гр. Банско – поземлен имот с идентификатори УПИ ІІ, кв. 260 по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Банско, общ. Банско, обл. Благоевград попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация УПИ ІІ, кв. 260 по плана на гр. Банско (поземлен имот с идентификатор УПИ ІІ, кв. 260) е отреден за „озеленяване".
С изготвянето на проекта за план-схеми за битова и дъждовна канализация, преминаващи през УПИ ІІ, кв. 260 по плана на гр. Банско се цели изграждането на разделна канализационна мрежа за гр. Банско.
План-схемите за битова и дъждовна канализация по смисъла на Закона за устройство на територията (ЗУТ), не попадат в обхвата на разпоредбата на чл. 85, ал. 2 във връзка с ал.1 от ЗООС, както и в позиция 9.1 „Подробни устройствени планове-планове за застрояване и парцеларни планове за елементите на техническата инфраструктура извън границите на урбанизираните територии" на Приложение № 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми (Наредбата за ЕО), също така не намираме основания и за предполагане на значително въздействие върху околната среда и човешкото здраве при прилагането му (чл. 2, ал. 2, т. 4 от Наредбата за ЕО).
Имотът, предмет на разглеждания план-схема, не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа "НАТУРА 2000" по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близо са разположени следните защитени зони, чиито граници се припокриват изцяло:

  • защитена зона BG0000209 „Пирин" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №122/02.03.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 21 от 2007 г., изм. и доп.);
  • защитена зона BG0000209 „Пирин" за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-572/08.09.2008 г. (ДВ, бр. 84 от 2008 г.).

Отчитайки местоположението и характера на гореупоменатия план-схеми, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000", включително и върху най-близо разположените защитени зони BG0000209 „Пирин" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и за опазване на дивите птици. Предвид гореизложеното, същият не подлежи на задължителна екологична оценка (ЕО), както и на преценяване на необходимостта от такава оценка. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС, Ви уведомяваме, че за „План-схема за битова и дъждовна канализация преминаваща през УПИ ІІ, кв. 260 по плана на гр. Банско – поземлен имот с идентификатори УПИ ІІ, кв. 260 по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Банско, общ. Банско, обл. Благоевград", преценката на компетентния орган е, че не е необходимо да се провежда процедура по оценка за съвместимост по реда на глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящата преценка се отнася само за заявените параметри на плановете и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите и предвижданията на плановете, или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.